Drecun: Formiranje tzv. Vojske Kosova predstavlja opasnost za Srbe na severu Kosova i Metohije

0
130

Predsednik odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da formiranje tzv. Vojske Kosova (VK) može da predstavlja opasnost po bezbednost srpskog naroda na severu KiM jer je ona ima ofanzivni a ne defanzivni karakter kako se tvrdi – radi očuvanja teritorijalne bezbednosti i integriteta.

Na pitanje koje posledice može da ima formiranje te kosovske vojske Drecun je rekao da se može desiti prava ratna situacija na severu južne pokrajine.

„Po mogućim posledicama, nakon toga što ta formacija stekne pune operativne sposobnosti, možemo imati pravu ratnu situaciju na severu KiM jer oni pripremaju da završe uspostavljanje kontrole nad celom teritorijom KiM. To znači ulazak te formacije na sever KiM i zato je nedavno taj tzv. ministar odbrane Maćedonci izjavio da će doći vreme, uskoro, posle nekih političkih poteza gde će oni moći na sever da uđu bez odobrenja komandanta KFOR-a“, rekao je Drecun za Tanjug.

Opomenut je od strane čelnika NATO, dodao je, i komandanta KFOR-a da za sada bez odobrenja ne može.

„Ali nikada ne možete da garantujete da se to neće desiti, posebno imajući u vidu to što su oni sada izmislili dve terorističke organizacije na severu KiM i onda to može da im posluži kao neko formalno čak možda i pravno opravdanje da kažu – pa evo imamo terorizam na severu koji buja, koji podržava Beograd i ne možemo sa policijskim snagama da izađemo na kraj sa teroristima odobrite nam ulaz za tzv. kosovskim bezbednosnim snagama da bismo mogli da se obračunamo sa teroristima i zaštitimo teritorijalni integritet“, rekao je Drecun.

On se osvrnuo na, kako je rekao, suštinu francusko – nemačkog predloga i naglasio da to postoje dve ključne tačke – jedna koja kaže da odnos između Beograda i Prištine treba da se gradi na osnovu poštovanja dva principa, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Na taj način ako prihvatimo, tretiramo Kosovo kao državu to je neka vrsta priznanja i ostaje da se ne protivimo članstvu tzv. Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Onda pogledate izjave kao što su da je njihov fokus članstvo Kosova u NATO pa izjavu Eskobara, Hovenijera svi oni govore da je suština i da je glavni cilj da se tzv. Kosovo ugura u NATO“, rekao je Drecun.

Problem su, ističe, one četiri države iz NATO koje ne priznaju, kako je rekao, lažnu državu Kosovo.

„A da bi se slomio njihov otpor potrebno je da se preko ovog EU predloga sporazuma pogura priznanje i da se onda kaže ovim državama koje ne priznaju Kosovo – pa evo Beograd nije de jure priznao lažnu državu ali se ne protivi njenog članstvu u međunarodnim organizacijama uključujući i NATO“, ocenio je Drecun.

Ističe da je transformacija počela, i podseća da je Kosovski zaštitni korpus trebao da služi za civilnu pomoć, kao što je ljudima u poplavama i slično.

„A sada će sa dugim cevima da spašavaju ljude u poplavama. To je izvrgavanje onoga što je suprotstavljeno Rezoluciji 1244. Očigledno je da oni stvaraju vojsku, potrebna je interoperabilna vojna formacija da bi otvorili put ka članstvu u NATO. Prave tu vojsku i žele da je uguraju u NATO, kako će naći načina da slome otpor četiri države, da to formalno pokriju – pa šta je problem? Pa imamo Rezoluciju 1244 pa tri stalne članice Saveta bezbednosti je najbrutalnije krše, jer su stvorili nekakvu lažnu državu Kosovo, a oni su zaduženi da primene silu prema onima koji recimo krše rezolucije Saveta bezbednosti“, rekao je Drecun.

Ni finansiranje nije problem, dodaje Drecun, jer imaju tri načina finansiranja.

„Jedan koji ide iz tzv. budžeta Kosova to je sada negde otišlo na 102 miliona, ako se ne varam, dakle dupliran je budžet u odnosu na prethodnu godinu. Drugo formirali su onaj Fond za pomoć i naoružavanje, tu može i dijaspora i građanai KiM, tu se prikuplja jedan značajni deo sredstava i tu po nekim informacijama mnogo sredstava ubacuje albanska mafija. Treći način su donacije“, rekao je Drecun.

Ova formacija je izuzetna opasnost po srpski narod posebno na severu KiM, upozorava Drecun.

„Ono što oni rade i zašta se pripremaju to je nešto što kod nas izaziva veliku zabrinutost. To su ofanzivni planovi i naravno naše službe raspolažu mnogim informacijama. Oni su ustrojeni kao klasična vojna formacija zato je i generalni sekretar NATO rekao da su to specijalne militarizovane policijske jedinice. Problem je bio što oni ni su bili stacionirani na severu i prilikom svakog pokušaja upada Srbi su se protivili i blokirali. Onda su iskoristili situaciju prošle godine i napravili nekoliko baza gde vrše stalno baziranje tih snaga ubacili su tamo preko 600 pripadnika specijalnih militarizovanih jedinica i kažu da im to nije dovoljno“, rekao je Drecun.

Stručnjak za bezbednost Ivan Miletić ocenio je da NATO pakt ima svoje planove kao odbrambeni savez i da će se širiti, te da je u svim doktrinama zapadnih vojski, kada dođu na neku teritoriju, to da ne vole da upravljaju njom i da se oslanjaju na, kako je kazao, domorodačke snage.

„Što se Kosova tiče domorodačke snage ne može da bude Vojska Srbije jer mi ni ne kontrolišemo tu teritoriju, već mora da bude stanovništvo koje je na teritoriji na kojoj se nalazi ta zapadna vojska, u ovom slučaju Kfor“, rekao je Miletić za Tanjug.

Dodao je da NATO neće promeniti svoje doktrine, te da pravi vojsku tzv. Kosova, odnosno kosovske bezbednosne snage na nivou koji je njima potreban da se uklopi u njihove doktrine.

„U svim saopštenjima SAD, EU pa i NATO pakta to se isključivo svodi na koncept teritorijalne odbrane jer je to ono što njima treba“, naveo je on.