Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete naoružanja

0
158

Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog poslaće joj borbene tenkove, tešku artiljeriju, protivvazdušnu odbranu, municiju i borbena vozila pešadije.

Zemlje koje su izdale saopštenje iz Estonije i nazvale ga Talinskim obećanjem, istakle su da ce pozvati druge saveznike da doprinesu paketu, preneo je Rojters.

Inače, tih devet država Estonija, Britanija, Poljska, Letonija, Litvanija, Danska, Češka, Holandija i Slovačka i svaka od njih daće neki doprinos Ukrajini.

Tako će Danska, koja je donirala ili finansirala vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od blizu 600 miliona evra, nastaviti da obučava ukrajinske snage.

Češka je saopštila da radi sa svojom odbrambenom industrijom na povecanju proizvodnih kapaciteta kako bi pružila vecu podršku Kijevu, posebno u proizvodnji municije velikog kalibra, haubica i oklopnih transportera, a ključna komponenta bice održavanje vec isporučene opreme.

Estonski paket pomoći sastoji se od desetina haubica 155 mm FH-70 i 122 mm D-30, hiljade metaka artiljerijske municije, vozila za podršku artiljerijskim jedinicama, stotine protivtenkovskih bacača granata sa municijom, a nastaviće da pruža osnovnu i specijalističku obuku stotinama pripadnika oružanih snaga Ukrajine.

Letonija priprema nove donacije sa dodatnim desetinama prenosivih protivvazdušnih sistema Stinger i dodatnim elementima protivvazdušne odbrane, dva M-17 helikoptera, desetine mitraljeza sa municijom, nekoliko desetina bespilotnih letelica i rezervni delovi za haubice M109.

Ova država planira da ove godine obuči oko 2.000 ukrajinskih vojnika od osnovne pešadijske obuke do specijalizovanih kurseva.

Novi litvanski paket sastoji se od desetina protivavionskih topova L-70 sa desetinama hiljada municije i dva helikoptera Mi-8, ukupne zamenske vrednosti 85 miliona, a ta zemlja uložiće ce u 2023. još 40 miliona evra za podršku ukrajinskoj vojsci u vidu anti-dronova, optike, termo-vizuelnih uređaja i dronova.

Poljska pomoć Ukrajini čine protivavionski topovi S-60 sa 70.000 komada municije, a Varšava je već donirala 42 borbena vozila pešadije i nastavlja da isporučuje haubice Krab i drugo.

Slovačka će nastaviti intenzivne razgovore sa saveznicima kako bi se otključali dalje donacije opreme, sada fokusirane na tenkove, borbena vozila pešadije, sisteme protivvazdušne odbrane…

Britanski ubrzani paket sastoji se od eskadrile tenkova Čelendžer 2 sa oklopnim vozilima za oporavak i popravku, zatim od samohodnih topova kalibra 155 mm i još stotina oklopnih i zaštićenih vozila, desetina vazdušnih sistema bez posade za podršku ukrajinskoj artiljeriji i još mnogo toga.