Borcima koji su poginuli braneći domovinu 1999. na Košarama otkrivena spomen-ploča u Baču

0
718

Ovih dana navršilo se 25 godina od početka bitke na Košarama. Borcima koji su izgubili živote braneći domovinu tokom ratnih dejstava 1999. godine na području Kosova i Metohije, otkrivena je spomen-ploča u Baču. Udruženje veterana „Košare“ i opština Bač postavili su obeležje junacima sa Košara koji su rođeni u Baču, a to su Bundalo Rade, koji je poginuo 8. aprila 1999. kod Drenice, i Darko Bjelobrk, poginuo 11. aprila u Bici na Košarama.

„Rade i Darko su bili momci na redovnom služenju vojnog roka. Bitka na Košarama trajala je 67 dana. Do 10. juna 1999. godine poginulo je 108 vojnika, a ranjenih je bilo 253“, rekao je za RTV predsednik Udruženja „Košare Novi Sad“ Ivan Antić.


Srbi ne zaboravljaju svoje heroje, kao ni junake koji su svoje poreklo vukli iz Mađarske, Hrvatske, Rusije, a život svoj su časno položili za svoju srpsku zemlju! Slava vam junaci!

Krunoslav Ivanković

„U bici za Košare, među 108 poginulih junaka, bio je i Vitalij Bulah, dobrovoljac iz Rusije, rodom iz Smidoviča u Habarovskoj oblasti.

Vitalij Bulah – Slava tebi ruski junače i hvala!

 

Tibor Cerna – „Za ovu zemlju vredi poginuti!“

Tibor Cerna – Heroj sa Košara

Da bi stvorio mogućnost da neprijatelj dejstvuje još jednom, kako bi ga naši snajperisti otkrili i konačno eliminisali, Tibor Cerna je ostao da stoji.

Ranjen, smrtno ranjen, okrenuo se ka svojim drugovima u rovu, koji su ga sve vrijeme odvraćali od te namere, i rekao:

Za ovu zemlju vredi poginuti!

Tada je uslijedio i drugi hitac. Metak je pogodio Tibora Cernu u vrat, usmrtivši ga na mestu. Zahvaljujući tome, naši vojnici otkrili su mesto sa koga je snajperista pucao i on je ubrzo bio eliminisan. Tako je Tibor dao svoj život i spasao ko zna koliko života svojih saboraca.

HEROJI NIKADA NE UMIRU: Vidomir Šalipur Munja, strah i trepet za OVK teroriste

(VOJVODINA INFO)