Bogata kolekcija ruskih slikara najposećenija izložba Gradskog muzeja u Vršcu

0
201

Sjaj ruskih slikara, izložba iz bogate kolekcije Vladimira Pešića najposećenija je gostujuća izložba u Gradskom muzeju u Vršcu u toku prošle godine.

Kolekcionar i antikvar Vladimir Pešić deo svoje bogate zbirke, koju sakuplja pune tri decenije, prvi put prošle godine dao je na uvid publici u Srbiji.

Postavku, koja sadrži dela najznačajnijih ruskih majstora, prva je imala priliku da vidi publika u Vršcu u januaru prošle godine, i to je bila jedna od najposećenijh gostujućih izložbi u ovom muzeju.

– Veoma značajna gostujuća izložba je izložba sjaj ruskih slikara iz kolekcije Vladimira Pešića, koja je obeležila prošlu godinu svojim značajem ali i brojem posetilaca – kaže direktorka Gradskog muzeja u Vršcu Ivana Ranimirov.

Gradski muzej u Vršcu, u znak zahvalnosti za uspešno realizovanu prošlogodišnju saradnju i u nadi da će ih i tokom ove godine biti, Vladimira Pešića odlikovao je specijalnom zahvalnicom. Izbor Vršca za premijeru ove značajne izložbe nije slučajan, kaže Pešić, jer je to grad iz kojeg potiče deo njegove porodične loze.

– Vršac sam izbarao kao prvi grad gde sam rešio da izlažem u Srbiji iz više razloga – Vršac mi se sviđao privatno, dolazim ovde često, u Vršcu je bogat kulturni život i u Vršcu se rodio moj deda koji je takođe bio umetnik tako da sam želeo da krenem od Vršca i zbog dede i zbog atmosfere koja je u gradu – rekao je Vladimir Pešić.

Uspeh izložbe u Vršcu, za Pešića je motiv da i dalje nastavi sa izlagačkim radom u srbiji, pa za ovu godinu planira još dve izložbe.

Želja mu je da jednog dana, kolekcija dobije i stalnu postavku u nekom prostoru koji bi bio dostupan svima i to bi bio dokaz da njegov trud svih ovih godina nije bio uzaludan.