četvrtak, septembar 19

U Subotici preventivni zdravstveni pregledi

0
221
preventivni zdravstveni pregledi
Povodom osme akcije besplatnih preventivnih pregleda organizovane u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, Subotičani su od 8 do 16 časova obavili kardiološki i oftamološki pregled, uradili tumor markere, analize štitaste žlezde, prostate i testisa. U Opštoj bolnici Subotica je do 13 časova pregledano preko 160 pacijenata. Kroz oftamološku ambulatu prošlo je oko 40 pacijenata.
Cilj je rana dijagnostika hroničnih bolesti, koja se može blagovremenim otkrivanjem i lečenjem staviti pod kontrolu. U Opštoj bolnici Subotica pacijenti su bili u prilici da obave kardiološki fizikalni pregled, EKG, da izmere krvni pritisak i niz drugih preventivnih pregleda.

Anketirani Subotičani uglavnom pozdravljaju akciju Ministarstva zdravlja, a primedbe se odnose na pojedine analize kojih nije bilo, a očekivali su ih.

O Opštoj bolnici Subotica objašnjavaju da dosadašnje iskustvo pokazuje da putem preventivnih pregleda otkriveno više bolesti stanja u samom početku. Otkriven je veliki broj pacijenata sa povišenim ili graničnim vrednostima šećera u krvi, zatim, uočene su nepravilnosti rada štitne žlezde, zatim kod značajnog broja pacijenata primećen je povišen krvini pritisak ili su pacijenti upućivani ka specijalistima ili internistima.

„Tendencija ovih pregleda i težište je otkrivanje bolesti u samom početku kako bi se skratilo lečenje, kako bi za pacijenta lečenje bilo najpovoljnije, kako bi posledice bile što manje i kako bi se bolest otkrila u najranijem vremenu“, rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšta bolnica Subotica.

U subotičkoj Bolnici kažu da očekuju da Ministarstvo zdravlja, kao i oni, na kraju izaći sa kompletnom statistikom broja pregledanih i broja rano otkrivenih oboljenja kod pacijenata iz svih oblasti.