Vučić: Razgovori završeni neuspešno, mi smo prihvatili kompromisni predlog EU

0
422

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

„Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan“, rekao je Vučić.

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

„Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU – kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve“, rekao je Vučić.

Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu i od evropskih zvaničnika o tome, dodao je predsednik Srbije.

„Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta i od poslednje izjave 27 predstavnika EU od 3. juna, imamo 22 eklatantna poteza Prištine, i danas smo imali u Korilju u opštini Zvečan, gde su provocirali i pokušavali da zastraše ljude. I kada su videli da sam ja to izneo tokom samog dijaloga, ljude su povukli, ali to se svakodnevno dešava, u poslednja dva meseca imamo 55 odsto više incidenata pod Kutijem nego u najgoroj godini u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na te činjenice smo ukazali ovde“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, očigledno da nije lako vreme pred nama.

„Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće“, rekao je Vučić novinarima.

Predlog podrazumevao da se najpre razgovara o ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući kompromisni predlog EU na današnjem dijalogu u Briselu, rekao da je on podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština.

„To znači da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je dodao da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

„Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem“, rekao je Vučić i dodao:

„Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat“.

Najbolje rešenje za izbore gradonačelnika na KiM su ostavke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Briselu da je najbolje rešenje, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, da se ide na ostavke.

„Dobio je odgovor i (Gabrijel) Eskobar sa kojim sam ja razgovarao kasno sinoć, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i svega drugog – da li vi znate koliko bi to bilo da se samo ide kroz to. Znate li kakva je procedura? Namerno izmišljena i svi to znaju i ovde, da je to namerno napravljeno da bi se izbegao suštinski izborni proces „, rekao je predsednik u obraćanju novinarima nakon još jedne runde pregovora Beograda i Prištine.

Vučić je objasnio da je u slučaju peticija potrebno 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora i da je neko namerno to sve napravio.

„Kurti kaže da mu ne pada na pamet da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. Kao što znate u Zubinom Potoku i Zvečanu su pretpostavljam Tačijeva partija gradonačelnici, a ovamo su u Leposaviću i Mitrovici lažni gradonačelnici iz Kurtijeve partije. To je jedan pristup koji ne razumem, ali sam ja rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima u svakom trenutku i da vidim kako mi možemo da doprinesemo i po tom pitanju deeskalacije situacije“, rekao je predsednik.

Vučić je dodao da ipak to nije bilo na dnevnom redu, već druge stvari.

„Da li smo diskutovali o ovome, jesmo diskutovali, o svemu smo diskutovali, ali bio je Evropski predlog na dnevnom redu i ovo je rezultat koji sam vam već rekao“, rekao je Vučić.

Uvek ćemo morati da razgovaramo, ne verujem da je ovo „kraj sveta“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine rekao da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo „kraj sveta“.

Vučić je tako odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.

„Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo ‘kraj sveta’. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo“, rekao je Vučić novinarima u Brisleu.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da „upotrebite bič protiv Srbije“.

„Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU“, rekao je Vučić.

U Briselu je nešto pre 13.40 časova završen trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.

Na sastanku su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je jutros u 9.00 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić, a potom i sa Kurtijem.

Planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Kako je ranije najavljeno na sajtu EEAS, u fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine je primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja.

(tanjug.rs)