Vrbas: Ko pobeđuje, pijace ili marketi?

pijaca
Ilustracija, pijaca
Oglas
Iako je pred vaskršnje praznike povećana akcijska ponuda u velikim trgovačkim lancima, u Vrbasu, pijaca i dalje ostaje omiljeno mesto za kupovinu. Građani se trude da za vaskršnje praznike na trpezi bude što više domaćih namirnica. Upravo mali proizvođači na svojim pijačnim tezgama nude zdrave i sveže proizvode.

Jaja su uoči Vaskrsa sigurno najtraženija roba. Cena jaja se kreće od 11 do 15 dinara. Što se tiče ostalih namirnica, kao što su suhomesnati proizvodi potrebno je izdvojiti oko petsto dinara za slaninu. Pa sve do hiljadu i sedamsto dinara za kilogram domaće pečenice. Uvek se odlično prodaje i sezonsko voće i povrće. Takođe u ovom periodu je veoma tražen domaći ren, prema rečima  Bordaš Atila iz Feketića, proizvođač rena.

„Ovo je domaći ljuti ren. Ja ga sam proizvodim, a moj savet je da se razblaži sa pavlakom ili rendanom jabukom. Tako bude ukusniji i blaži,“ rekao je Atila.

Mirjana Živić iz Despotova proizvodi suhomesnate proizvode u porodičnoj sušari. Ona već godinama unazad prodaje svoje proizvode na pijacama u Vrbasu.

Mirjana kaže, „Ovo je sve domaća proizvodnja. Prvo se sve proveri, da je higijenski ispravno. Mi uglavnom pravimo neki blaži ukus, da bude svima po volji, a pravimo sve i kulen, i kobasicu, švarglu. Prodajemo i šunku, pečenicu, suve kosti, butkice. Imali smo i čvarke i mast, ali je to već prošlo. Sve se to prodaje“.

Na pijaci u Vrbasu, na jednoj od najposećenijih tezgi prodaju se slatkiši. Sad pred praznike to su slatkiši sa uskršnjim motivima i proizvedeni su po starom, tradicionalnom receptu porodice Varamaši.

„Prodajemo čokoladne poslastice, imamo jaja, čokoladne zeke i korpice. Ovo je sve naše domaće, sami to pravimo, a imamo i bombonice u raznim pakovanjima,“ izjavila je Andrea Varmaši.

Stanovnici Vrbasa pored namirnica, najviše kupuju slatkiše i uskršnje ukrase. Slatkišima se svake godine, pred najveći hrišćanski praznik, najviše obraduju deca.

Previous articleVaterpolisti Srbije u nedelju na Hrvate za finale Evro Kupa
Next articleGaza: Ubijeno šest muškaraca, povređeno više od 1.000 osoba