U Sremu više brakova, ali i razvoda

0
127
brak

 u brak, a prosečno trajanje braka je oko 14 godina. Postoji li recept za srećan brak?U Sremu je više sklopljenih brakova, ali i više razvoda nego ranijih godina. Mladi sve kasnije stupaju

Od početka godine, za manje od dve nedelje, sklopljeno je desetak brakova i, ako se po jutru dan poznaje, u 2023. godini Mitrovčani bi mogli da premaše broj sklopljenih brakova u prethodnom periodu, nadaju se i u Matičarskoj službi Grada.

Statistika jasno pokazuje, da je i u Mitrovici, kao i u čitavom Sremu u porastu broj sklopljneih brakova, ali to prati i porast broja razvoda s druge starne.

U Zavodu za statistiku za Sremski okrug poslednji zvanični podaci su za 2021. Tada je sklopljeno 1411 brakova, što je u poređenju sa 2020. godinom povećanje za preko 43 odsto.

U Sremu je, prema istom izvoru, u 2021. bilo 450 razvoda, ili za 45 % više nego u prethodnoj godini

Ako statistika nije ohrabrujuća, pitamo se – da li postoji recept za srećan brak?

Velika ljubav, razumevanje, zajedno i u dobru i u zlu, neophodni su da bi se zakletva data pred matičarem ispoštovala, kaže bračni par Božić koji krajem ove nedelje slavi 60 godina zajedničkog života.

Za razliku od prošlih vremena, danas mladi, prema rečima stručnjaka imaju mnogo veća očekivanja jedno od drugog.

Brak zahteva ogroman trud na svakodnevnom nivou, a kriza se ne rešava odmah razvodom, jer da su tako Božići postupali ne bi danas slavili platinastu svadbu u velikoj porodici sa više od 15 unučadi i praunučadi.

(rtv.rs/Jovana Stupar)