U sremskomitrovačkim vrtićima haraju boginje

0
233

Osim respiratornih virusa, ovih dana deca izostaju iz vrtića i zbog ovčijih boginja. Kako nam je potvrđeno U sremskomitrovačkim vrtićima se, pojavila varičela, koja dodatno utiče na pražnjene dečijih grupa, jer zbog nje deca iz kolektiva moraju da izostanu minimum tri nedelje.

Karakteristično oboljenje za decu predškolskog uzrasta su varičele, u narodu poznatije kao ovčije boginje. Ovo je period godine kada je ova bolest učestala, roditelji su dobro upoznati sa ovom činjenicom i redovno decu kontrolišu.

U protekle dve nedelje primećen je povećan broj izostale dece u vrtićima. Kako su nam potvrdili iz vrtića Maslačak u Sremskoj Mitrovici, prema njihovoj evidenciji mališani izostaju najčešće zbog prehlada, ali neretko i zbog pojave boginja i sitnih osipa.

Kada su u pitanju varičele dijagnoza postavlja se kliničkim pregledom, a lečenje je uglavnom simptomatsko i usmereno je na obaranje telesne temperature i suzbijanje svraba.

Ukoliko dete dobije boginje potrebno je da bude izolovano iz kolektiva dve do tri nedelje dok se ne povuku svi sipmtomi, a ukoliko je dete bilo u kontaku sa nekim zaraženim period inkubacije je do 15 data tako da u tom periodu može biti zaraženo, poručuju lekari.