У Лугу отворена етно соба посвећена очувању словачких обичаја, традиције и културе

0
54

Захваљујући раду удружења жена „Вредне пчелице“, овог пролећа је у Лугу отворена нова етно соба посвећена очувању словачких обичаја, традиције и културе.

Етно соба се налази у простору Дома културе и нуди јединствену етнолошку поставку која приказује живот Словака кроз обичаје, фолклор, текстилну и занатску радиност из периода XX века.

У оквиру поставке изложени су и експонати који су део породичног наслеђа Словака из овог дела Срема, а посетиоци могу погледати бројне старинске предмете и намештај који веродостојно приказује некадашња домаћинства и уређење сеоских кућа.

Овим поводом, председница општине Беочин Биљана Јанковић посетила је данас Луг и састала се са председницом удружења жена „Вредне пчелице“ Наташом Ројком.

„Отварањем ове етно собе, наша општина добила је још један изузетан садржај који промовише богату културу и наслеђе Словака из овог краја. Сви експонати који су изложени у етно соби су аутентични и аутохтони јер потичу са подручја Луга а захваљујући мештанима и женама окупљених око удружења „Вредне пчелице“ сачувани су од заборава. Волела бих да што више, најпре наших суграђана, али и свих посетилаца обиђе овај простор који нам најпре приказује креативност једног народа и раскошну лепоту словачке културе и уметности.“, рекла је Јанковић.

Председница удружења жена „Вредне пчелице“ Наташа Ројка истакла је да је етно соба настала са жељом да се старински предмети и ствари сачувају од заборава али и да словачки фолклор добије истакнуто место у јавности у виду тематске изложбе.

Она је додала да се улаз у етно собу у Лугу не наплаћује те да сви заинтересовани посетиоци долазак могу најавити путем броја телефона удружења жена „Вредне пчелице“ 064 22 34 590.

 

фото: Исмет Адемовски