U gradovima Srpske istaknute srpske trobojke; Dodik: Da se srpska zastava vijori večno

0
166

Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju veliki nacionalni praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u gradovima Srpske istaknute su srpske trobojke.

U Prijedoru od jutros zastave Srbije i Srpske krase ulice, škole i ustanove.

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu održan je prigodan program pod nazivom Pozdrav zastavi, koji su pripremili učenici Osnovne škole „Petar Kočić“, prenela je RTRS.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pozvalo je građane i instuticije u Srpskoj da danas vidno istaknu zastavu Republike Srpske povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija povodom proslave ovog jedinstvenog praznika biće održana večeras u niškoj hali Čair.

Dodik: Da se srpska zastava vijori večno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je današnji praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim Srbima ma gde živeli, sa željom da se srpska zastava vijori večno.

„Danas Republika Srpska i Srbija zajednički obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji simbolizuje našu večnu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog identiteta. Naše nacionalno jedinstvo iskazivalo se i razvijalo najčešće u najtežim uslovima, u ratovima u kojima su naši preci davali živote, braneći slobodu našeg naroda“, naveo je Dodik.

Poručio je da je „došlo vreme da jedinstvo demonstriramo u miru, u volji, gradeći mostove i puteve koji će nas povezivati i jedne s drugima, ali i sa drugim narodima i civilizacijama“.

„Došlo je vreme da se ujedinjujemo oko vrednosti koje će obezbediti da nas je više na ovoj zemlji, i to ne da bi pretili drugima, već da bi doprinosli razvoju svoje, ali i drugih država u kojima živimo“, naveo je Dodik.

Istakao je da je Srbima, kao i drugim narodima, važan napredak, dobar životni standard i perspektivna budućnost, ali da dobro znaju da svega toga nema bez života u slobodi.

Dodik je poručio da slobodu ne možemo menjati ni za šta, jer, kako navodi, ako ostanemo bez slobode, ostali smo bez svega. Slobodu, istakao je, nisu menjali ni oni u čiju slavu je ovaj praznik uspostavljen.

„Celom srpskom narodu ma gde se nalazio čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka večno vijori“, naveo je Dodik.

U školama u Srpskoj obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U osnovnim i srednjim školama Republike Srpske danas su zainteresovani učenici sa prosvetnim radnicima obeležili 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i Dan početka proboja Solunskog fronta 1918. godine koji se kao zajednički praznik obeležava u Srpskoj i Srbiji.

Resorni ministar Željka Stojičić istakla je da zajednička istorija Republike Srpske i Srbije predstavlja osnovu i za nastavak saradnje u oblasti zaštite i očuvanja zajedničkog kulturnog prostora, ali i povezivanje vaspitno-obrazovnih sistema na svim nivoima, saopšteno je iz republičkog Ministarstva prosvete.

„U toku današnjeg dana prosvetni radnici su naglasili značaj srpskog naroda u borbi za svoju slobodu, ali i značaj važnih istorijskih događaja koji su omogućili slobodu i drugih naroda na Balkanu“, navela je Stojčićeva.

Ona je, u ime Ministarstva, građanima, učenicima i prosvetnim radnicima u Republici Srpskoj i Srbiji i Srbima u regionu i dijaspori čestitala Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i Dan početka proboja Solunskog fronta 1918. godine prenela je RTRS.