Tiršova: Ranjena devojčica kritično, dečaci stabilno i za nekoliko dana idu kući

0
159

Vršilac dužnosti direktora dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić, izjavio je jutros da je devojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u kritičnom stanju i vitalno ugrožena, a dvojica primljenih dečaka su stabilno i za nekoliko dana se očekuje da budu pušteni na kućno lečenje.

„Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena“, rekao je Dučić novinarima Tanjuga i RTS-a.

On je kazao da su dva dečaka sa prostrelnim ranama donjih ekstremiteta stabilno, primaju antiobiotsku terapiju i dodao da se može reći da su dečaci lakši pacijenti, odnosno imaju lakše telesne povrede.

Dečaci, prema Dučićevim rečima, moraju da prime parentralnu antibiotsku terapiju i verovatno će vrlo brzo, za dva-tri dana, biti pušteni kući.

„Roditelji su posetili dečake, naš psiholog je od početka uključen. Oni imaju i komunikaciju sa roditeljima preko telefona“, rekao je v.d. direktora klinike u Tiršovoj.

On je rekao da je operacija devojčice bila izuzetno teška, jer se radi o teškim povredama mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi.

Ašanin: Dvoje učenika i nastavnica potpuno stabilni, treći učenik bolje ali kritično

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je jutros da je stanje dvoje učenika i nastavnice ranjenih juče u pucnjavi u školi „Vladislav Ribnikar“ i smeštenih u Urgentni centar mnogo bolje, da su oni stabilni i budni, a da je treći učenik takođe budan, ali se njegovo stanje i dalje smatra kritičnim.

„Situacija je danas mnogo bolja, od četvoro povređenih, troje i to učenik, učenica i nastavnica su sasvim dobro, potpuno su stabilni i budni“, rekao je Ašanin za Tanjug.

On je istakao da je najteže stanje četvrtog pacijenta.

„On je skoro ceo dan juče proveo na operaciji, sada je bolje, budan, ali moramo biti jako oprezni i još ga kvalifikujemo kao pacijenta u kritičnom stanju“, rekao je Ašanin i dodao da ne smeju da se daju preuranjene prognoze.

Naveo je da je za danas planirano da se obavi nekoliko kontrolnih pregleda i snimaka kako bi se videli efekti urađenih operacija.

Na pitanje da li su povređena deca u kontaktu sa psiholozima, Ašanin je naveo da će biti vremena za to i da je ključno da se tokom postoperativnih dana prate njihova hemodinamska stanja.

Ašanin je naveo da lekari i dežurni lekari komuniciraju sa roditeljima i daju im sve informacije i da ne bi bilo dobro da ih posećuju dok su u jedinicama intenzivnog lečenja.

Učenik sedmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu pucao je juče na obezbeđenje i učenike i tom prilikom ubio devet a ranio sedam osoba.