SKANDAL U SOMBORU! DOPINGOVANA KOBILA DOBILA KASAČKI DERBI

0
386

Dopingovanje trkačkih konja u Srbiji postaje sve ozbiljniji problem, kojem bi mnogo veću pažnju ubuduće morale da posvete i nadležne državne institucije. Kako Kurir saznaje, pobednik 95. kasačkog derbija održanog u Somboru, četvorogoda kobila Tekila (vozač Branislav Mukić), čiji je vlasnik i trener Aleksandar Jankulov, bila je pozitivna na doping kontroli, što tek treba da bude objavljeno na zvaničnom sajtu Antidoping agencije Srbije (ADAS).

Aleksandar Jankulov iz Dolova je odgovorno lice, jer se vodio kao trener u službenom programu, tako da ga očekuje suspenzija i oštra kazna. Jankulov je ove sezone vratio kasače na Beogradski hipodrom, gde je u ponedeljak ispred jedne kasačke štale moglo da se čuje da je Tekila mesecima pre derbija bila u treningu zapravo kod Mukića na Paliću.

Tekila će biti automatski diskvalifikovana, a za pobednika derbija proglašen drugoplasirani Grom H.P. (vozač Boris Kečenović, uz ostvareno vreme 1:19,9 prosečno po kilometru). Vozač Branislav Mukić će ostati na sedam pobeda u derbiju. Aleksandar Jankulov je veoma teško sve ovo podneo, a na jednoj specijalizovanoj grupi na Fejsbuku čiji je administrator, nije krio razočaranje.

„Da podelim jednu od najtužnijih vesti u mom životu. Pobednica derbija je pozitvna na Canabidiol i to sa uzorkom iz otvorene bočice za urin. Borićemo se svim silama da dokažemo neregularnost, ali očigledno je da nekome smetamo i da se ne može biti najbolji. Očigledno je da nema više poente ulagati i baviti se profesionalno ovim sportom u Srbiji“, napisao je Aleksandar Jankulov.

U poslednje vreme su u Srbiji veoma česti slučajevi dopingovanja konja, a u poslednjih nekoliko godina „pali“ su i pobednici galopskog derbija na Beogradskom hipodromu, dok je slučaj pobede Vajld Vesta (vlasnik Aleksandar Purić iz Uba, trener Ilija Paunović, džokej Saša Glogovac) završio na sudu. Purić pokušava da ospori samu proceduru kako je ADAS radio doping kontrolu pre dve godine na hipodromu kraj Careve ćuprije.

*Nastavak čitajte Dopingovana kobila koja je dobila kasački derbi u Somboru (kurir.rs)