Selaković: Decu treba da podižemo na junačkim tradicijama srpskog naroda

0
103

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas, povodom obeležavanja Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da iz slavne prošlosti crpimo snagu da gradimo Srbiju budućnosti i da svoju decu treba da podižemo na junačkim tradicijama srpskog naroda. Kako je ocenio, danas se ne sećamo dovoljno naših slavnih predaka.

„Tvrd sam u mišljenju da naš obrazovni sistem mora da pokaže mnogo veću aktivnost – da našoj deci moramo da prenosimo tradicije naše slavne prošlosti, da nekada i kritički razmatraju našu istoriju, ali i da shvate da kao narod sa ovakvom istorijom imamo i veliko nadahnuće za budućnost. Iz te slavne prošlosti mi crpimo snagu da gradimo Srbiju budućnosti“, rekao je Selaković .

Selaković je rekao da nema kuće ili porodice u Srbiji da nije nekog izgubila u Balkanskom ili Prvom svetskom ratu.

„Mi koji smo preživeli i koji smo dokaz njihove pobede – mi imamo zadatak da se borimo za sebe, za Srbiju, za sve one koji su nekada živeli, koji sada žive i koji će živeti u budućnosti. Treba svoju decu da podižemo na pravim junačkim tradicijama srpskog naroda“, naveo je ministar.

Ministar je najavio otvaranje spomen ploče Vojvodi Vuku na Staravinskom Visu u nedelju i dodao da je važno što je u prethodnim godinama podignuto više spomenika, poput Stefana Nemanji u Beogradu i Kralju Petru u Novom Sadu, Subotici i Bačkoj Palanci.

Kako kaže, pored toga, treba i da snimamo filmove kao što su Dara iz Jasenovca, Zaspanka za vojnika, Kralj Petar Prvi, da koristimo tehnološki napredak i koristimo sve moderne multimedijalne forme da afirmišemo junake iz prošlosti.

„Mladima je potrebno da imaju uzore i primere, kao što su Nole i košarkaši. Nisu Srbi bili samo svi ratnici, oni su i sportisti, umetnici, lekari, IT inženjeri. Da se ugledaju na njih i da znaju čemu da teže u životu“, zaključio je Selaković.