Ruski sud zaplenio imovinu Folksvagena

0
183
Volkswagen

Sud u Nižnjem Novgorodu zaplenio je imovinu Folksvagena u Rusiji nakon što je protiv nemačkog proizvođača automobila sada već bivši partner Gaz podneo tužbu.

Naime, Gaz je zatražio od suda da objavi prekid ugovora o sklapanju sa VW-om i naredi nemačkom gigantu da plati penale od 15,6 milijardi rubalja (201 milion dolara), objavila je danas agencija Interfaks pozivajući se na sudske spise, a prenela nemačka dpa.

Ruski proizvođač automobila Gaz, poznat u sovjetsko vreme po sedanima „Volga“, bio je partner VW-a u Rusiji do prošle godine. Nekoliko VW-ovih i Škodinih modela sklapano je u fabrici u Nižnjem Novgorodu na reci Volgi.

Nakon što su američke sankcije protiv Gaza stupile na snagu u maju, VW se zvanično povukao iz koprodukcije i ponudio zaposlenima otpremnine.

Proizvodnja je u toj Gazovoj fabrici kao i u VW-ovom pogonu u Kalugu, 150 kilometara južno od Moskve, obustavljena nedugo nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Nemački proizvođač automobila planira da proda svoju fabriku i drugu imovinu u Rusiji, objavljeno je nedavno, piše dpa. Kao mogući kupac pominjala se Avilon grupa, međutim, takve ugovore bi morala da odobri ruska vlada.

OznakeRuski sud