Protest dela opozicije u Beogradu; Zelenović tvrdi da ostaju do ispunjenja zahteva; dve tuče i sukob Manojlovića

0
162

Protest dela opozicije „Srbija protiv nasilja“ koji je počeo večeras oko 18 časova ispred Skupštine Srbije još traje, a jedan deo učesnika protesta je i dalje na auto-putu i nadvožnjaku kod beogradske Arene.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je rekao da će okupljeni ostati na tom mostu do ispunjenja zahteva.

Zelenović tvrdi i da im se pridružio i deo poljoprivrednika. Deo učesnika protesta i dalje prelazi Brankov most, gde je saobraćaj i dalje u prekidu.

Na večerašnjem protestu mogli su se čuti i povici kojima se tražila ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Okupljeni su na nadvožnjaku kod Sava centra razvili transparent „Srbija protiv nasilja“, a na kome su navedeni i mediji poput Pinka, Kurira TV Hepi, Alo, Informer.

Na Gazeli su, kako javlja Tanjugov izveštač, i šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović, odbornik u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kao i odbornica Stranke slobode i pravde Mila Popović, poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević, šef poslaničke grupe „Moramo-Zajedno“ Nebojša Zelenović, Sergej Trifunović iz PSG-a, predsednik pokreta „Srce“ Zdravko Ponoš, predsednik pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović, lider „Ekološkog ustanka“ Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik „Pokreta za preokret“ Janko Veselinović, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS Srđan Milivojević, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kao i bivši poslanik Srđan Nogo i nekadašnji ministar Velimir Ilić.

Na protestima su Zlatko Kokanović, jedan od vođa protesta poljoprivrednika, raščinjeni monah Antonije, lider zabranjene organizacije „Obraz“ Mladen Obradović, kao i Miran Pogačar, ultra-levičarski ekstremista iz Novog Sada.

Zahtevi dela opozicije su, između ostalog, smena članova REM-a, ukidanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi, kao i smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

ATAImages

Još jedna tuča na Gazeli, jedan od aktera Savo Manojlović

Na mostu Gazela, gde je u toku protest „Srbija protiv nasilja“ došlo je do još jedne tuče, a jedan od aktera je i predsednik pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović.

Na snimku se vidi da je Manojlović pokušao da šutne učesnika protesta i dobacio mu je „Šta je“, a nakon toga su ih razdvojili okupljeni građani.

Prethodno je, kako je javio izveštač Tanjuga, došlo do tuče među okupljenima u kojoj je jedna osoba povređena, a intervenisala je i Hitna pomoć.

Vesić apelovao da se ne blokira „Gazela“, to nanosi štetu Srbiji

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je večeras da svako ko blokira saobraćajnice zapravo nanosi štetu Srbiji i apelovao na sve koji protestuju da ne blokiraju puteve, posebno ne auto-puteve.

Vesić je u objavi na Fejsbuku, nakon obilaska kontrolnog centra Puteva Srbije na naplatnoj stanici Vrčin, gde je pratio stanje u saobraćaju na najvažnijim putnim pravcima, u trenutku blokade auto-puta na mostu Gazela , naveo da je taj most inače najkritičnija saobraćajnica.

Kako je objasnio, preko tog mosta se dnevno u oba pravca preveze oko 200.000 ljudi, prođe oko 130.000 vozila, više od 7.000 kamiona i više od 1.300 vozila javnog prevoza.

Zato je moj apel, kao ministra za saobraćaj, svima koji protestuju da, bez obzira što svako ima pravo da izrazi svoj politički stav, da ne blokiraju Gazelu, ni saobraćajnice. Blokiranje saobraćajnica znači da se nanosi šteta drugim ljudima, da se maltretiraju oni koji ne žele da učestvuju u protestu, da se prekidaju međunarodni koridori i da postajemo zemlja koju izbegavaju oni koji koriste te koridore, pre svega strani kamioni, od čega prihoduje budžet Srbije. Zato molim i ovaj put, kao ministar nadležan za saobraćaj, nemojte da blokirate Gazelu, kao ni druge saobraćajnice, jer nanosite štetu svojoj zemlji i građanima, napisao je Vesić.

On je naveo i da kroz naplatne rampe u Srbiji godišnje prođe 66 miliona vozila, oko 185.000 dnevno, što donese kroz naplatu putarine zemlji oko 36 milijardi dinara godišnje, a od tog novca se rekonstruišu postojeći i grade novi putevi i ponovio da svaka blokada saobraćajnica, a posebno auto-puta, nanosi veliku štetu državi.