PROTERAN IGUMAN MANASTIRA: Započeo otvoreni progon sveštenstva i monaštva sa KiM

0
239

Igumana manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđela Fotija kosovska policija deportovala je sa KiM u Severnu Makedoniju po hitnoj proceduri i bez obrazloženja, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija navodi da je ovim činom praktično započeo otvoreni progon sveštenstva i monaštva SPC sa KiM, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na KiM.

Otac Fotije je 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekidno punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

On je kao državljanin Severne Makedonije koji je kao i druga sveštena lica Eparhije raško-prizrenske koja nemaju dokumenta izdata iz Prištine, aplicirao poslenjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu, navodi se u saopštenju.

Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

On je juče imao zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Otac Fotije kao i druga crkvena lica Eparhije raško-prizrenske koja apliciraju za dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku jučerašnjeg događaja.

On je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da sever Kosova nije u sistemu i da ne može da aplicira za dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi.

Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je bez obrazloženja da je njegov zahtev odbijen, navedeno je u saopštenju.

Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. godine rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa KiM, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na KiM poništene i da će njegov dalji boravak na KiM biti nelegalan.

U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na razloge nacionalne bezbednosti bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska otac Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata na albanskom i posle su mu prevedena.

Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja, navodi se u saopštenju.

Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a, na lice mesta došao je i predstavnik EULEKS-a, koji je fotografisao dokumente i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i ocu Fotiju rečeno da se radi o razlozima nacionalne bezbnednosti bez ikakvih detalja, dodaju iz Eparhije.

Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, ocu Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno, što je video i pomenuti predstavnik EULEKS-a.

Posle toga otac Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na KiM.

Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klerik Eparhije raško-prizrenske, koji na KiM boravi više od 13. godina bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na KiM u narednih pet godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.

Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa KiM, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na KiM član 7A.3 u kome se kaže da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na KiM ili boravak na KiM za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce.

Eparhija raško-prizrenska će o ovom slučaju otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje verskih prava, obavestiti zvanično EU, EULEKS, ambasadore zemalja Kvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava, dodaje se u saopštenju.

“Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je otac Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa Kosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Kosova i Metohije“, dodaju iz Eparhije.