POTVRĐENO: Ovo voće sadrži najviše pesticida

0
187

Jesenje voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network).

Na osnovu zvaničnih podataka izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 odsto), grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) tretiran veoma opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

PAN Europe organizacija napominje da je većina tih pesticida pretnja po zdravlje čak i u malim dozama.

U dokumentu nazvanom “Pesticide Paradise” navodi se da su među najzagađenijim bile portuglaske, belgijske i holandske kruške. Kada je reč o jabukama, najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske – u svim slučajevima procenat kontaminiranih jabuka je veći od 50 odsto, a kreće se i do preko 70 odsto.

Kada je reč o malinama, najgore su rangirane one norveške gde je kod 61 procenta ploda zabeleženo prisustvo pesticida, prenosi “Portugal news”.

Iz organizacije su poručili da su vlade različitih evropskih zemalja analizirale tačno 44.137 uzoraka svežeg voća, te da je jasno da se situacija sa pesticidima znatno pogrošala, kao i da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva udvostručila od 2011. godine, povećavši se za 110, 107 i 81 odsto.

U 2020. godini trećina (33 odsto) svih testiranih plodova sadržala je opasne pesticide, dok u 2011. vrednost nije prelazila 20 odsto.

Kada je reč o uklanjanju pesticida, detaljno pranje plodova svakako je obavezno i preporučljivo, no ipak ponekad neće dati rezultate.

-Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva “sistematskim”, što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti – rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

(zena.blic.rs)