Potvrđen virus gripa tipa A (H1pdm09) na teritoriji Vojvodine

0
417

Virus gripa stigao je u Srbiju objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

U saopštenju dostavljenom Telegrafu navodi se da su danas od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” o prvom potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) na teritoriji Republike Srbije, tačnije u Vojvodini, u biološkom materijalu koji im je dostavio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je 4. novembra 2022. godine registrovao prisustvo virusa gripa tipa A (H1) u biološkom materijalu pacijenta. U svrhu potvrde dijagnostike i obolevanja od gripa, biološki materijal je dostavljen Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ 7. novembra 2022. godine – obašnjava se u saopštenju i dodaje:

– U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), molekularnom tehnikom (Real-time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H1pdm09).

U Republici Srbiji registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska raširenost.
U Evropskom regionu virusi gripa tipa A i B su potvrđeni u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3 u okviru sentinelnog i nesentinelnog nadzora.