PO ŠIPTARSKOM RECEPTU: Hrvatska policija uhapsila Srbina zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru

0
141

Po Veritasovoj evidenciji uhapšeno je 187 Srba, od kojih su 74 isporučena Hrvatskoj

Hrvatska policija je uhapsila Srbina (1956) zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom 1990-ih godina na području Vukovara, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

Kako se navodi, on je uhapšen 21. maja ove godine na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok. On se tereti da je u septembru 1991. godine tokom „čišćenja“ dela Vukovara, zvanog „Sajmište“, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, zajedno sa drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, protivzakonito zatvarao civilno stanovništvo, nanosio im fizičke povrede i učestvovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz „Veritasa“ navode da je osumnjičeni godinama redovno odlazio u Vukovar i da je u tom gradu poslednji put bio na Đurđevdan ove godine, te da dosad nije imao problema.

Dodaje se da njegovi prijatelji i članovi porodice tvrde da je čovek tokom rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakve zločine, pa tako ni ovo za koje se tereti.

– Doznali smo da je drugi dan po hapšenju od strane policije priveden pred nadležnog tužioca, koji ga je saslušao i predložio da mu se odredi istražni zatvor, što je sud i prihvatio. I hapšenje i ostale istražne radnje policije, tužioca i suda odigrale su se u potpunoj medijskoj tišini – naglašava „Veritas“.

On je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine i poseduje državljanstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije.