Penzionisani nastavnik iz Vršca otišao u Rusiju u Lugansk da pomogne deci u obrazovanju

0
450

Ruskom domu se u avgustu obratio nastavnik matematike iz Vršca Svetislav Stojanović, koji je po odlasku u penziju nakon 40 godina prosvetnog rada u Srbiji imao veliku želju da nastavi rad u Rusiji, tamo gde bi njegovo iskustvo i znanje bilo najpotrebnije.

Svetislavu smo pružili neophodnu podršku, te je od septembra krenuo da predaje matematiku u srednjoj školi br. 60 u Lugansku.

O ovom hrabrom nastavniku izveštavali su srpski, ali i brojni ruski mediji, a neobična priča Svetislava predstavljena je i gledaoci jučerašnjeg izdanja emisije ,,Antifejk“ ruskog Prvog kanala.

,,Moja porodica je oduvek gajila velike simpatije prema Rusiji, njenom narodu i istoriji, te je ova odluka bila potpuno prirodna. Ovde su me prihvatili kao svog. U Lugansku mi je lepo, radim sa decom i bavim onim što volim“, rekao je Svetislav. Kako kaže, borbu Rusa doživljava kao svoju, te svoj rad u Lugansku vidi kao doprinos borbi za istinu, prave vrednosti i pravoslavlje.


Svetislav Stojanović iz Vršca, skoro ceo život predaje matematiku. Posle 40 godina prosvetnog rada u Srbiji, u Hemijsko – medicinskoj školi u Vršcu, odlučio je da se preseli u Lugansk, kako bi predavao ruskoj deci, u regiji koja se i dalje bori za mir.

„Moji preci su uvek bili na strani Rusa, uvek su se borili sa njima protiv zajedničkih neprijatelja. Pa kako da budem drugačiji? Šta ću reći svojim unucima? Kako ću se pojaviti pred svojim precima i pogledati im u oči? Kako mi može biti teško da svoju omiljenu decu učim svom omiljenom predmetu? Pogotovo sada, kada mnogi mladi na ratištu takođe brane pravoslavlje?“, otvoreno pita profesor Sveta, a prenose mediji širom Rusije i Srbije.

Na odlazak u Lugansk odlučio se, kako sam kaže, jer Srbi rusku borbu doživljavaju kao svoju.

„Propaganda širom Evrope čini da se čini da Rusija gubi ovaj rat. To nije ništa novo. Evropa je takođe bila protiv Rusije u Drugom svetskom ratu. I tada, kao i sada, samo je Srbija bila na strani Rusije. I tada, kao i sada, čak i da se, ne daj Bože, desi da Rusija izgubi (što je nemoguće), mi bismo ostali na njenoj strani i borili se dok je bar jedan Srbin živ“, kazao je profesor Stojanović.

Upitan koji cilj sebi postavlja kao nastavnik, profesor je profesorski odgovorio.

„Verujem da je zadatak učitelja da se svim silama, svim svojim bićem trudi da našu decu vaspitava u dobre ljude, za koje smo i izabrali svoj rad. Pomozite im da postanu profesionalci koji mogu da prevaziđu sve poteškoće i reše probleme sa kojima će se deca suočiti u životu. Jer će na kraju svet počivati na njihovim plećima!“, naveo je profesor Sveta.

 

VIDEO SNIMAK POGLEDAJTE OVDE