Ove tri bolesti češće pogađaju muškarce nego žene

0
282
man

Stručnjaci u Velikoj Britaniji objavili su izveštaj o zdravlju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svetskoj muškoj populaciji, piše Daily Star.

Oralne tegobe

Na prvom mestu su oralni poremećaji. Oni imaju procenat prevalencije od 46.57% i nalaze se među 44.236 na 100.000 muškaraca.

Prethodna istraživanja pokazala su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti. “Značajan broj slučajeva gubitak zuba, karijes korena i parodontitis bili su povezani s povećanim rizikom od umiranja”, napominje se u studiji objavljenoj u National Library of Medicine. Pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem i redovno posećivanje stomatologa napraviće veliku razliku.

Glavobolje

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnom nivou je glavobolja. Čak 44.236 od 100.000 muškaraca pate od glavobolje. Iako nisu nužno opasne po život, glavobolje mogu da budu iscrpljujuće i negativno utiču na svakodnevni život osobe.

“Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima nervnog sistema”, kaže Svetska zdravstvena organizacija.

Tuberkuloza

Treća najčešća bolest ili bolest među muškarcima u svetu je tuberkuloza. “Ta bakterijska infekcija širi se udisanjem sitnih kapljica kašlja ili kijanja zaražene osobe. To je ozbiljno stanje, ali se može izlečiti pravilnim lečenjem koje uglavnom zahvata pluća”, objašnjava NHS.