ОТВOРЕН 5. САЈАМ ЗАВИЧАЈА У НОВОМ САДУ

0
269

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац  заједно је са потпредседником Владе Републике Србије и министром одбране Милошем Вучевићем присуствовао отварању Сајма завичаја који се по пети пут одржава на Новосадском сајму. Та манифестација, коју организују Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Владе АПВ, окупила је појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе, који имају прилику током дана да презентују свој рад и активности.

– Није случајно што је Нови Сад изабран као место одржавања ове манифестације. Српска Атина је одувек препозната као отворен град, увек спреман да пригрли сваког госта и новог становника, и синоним је за мултинационалну и мултиетничку средину. Желим да поздравим излагаче, којих је из године у годину све више, као и представнике завичајних удружења која нам овде презентују своју културу, традицију и обичаје. Улога нас, доносилаца одлука, јесте да створимо услове за што квалитетнији живот свим грађанима, како би из тога проистекле најлепше успомене за неке нове нараштаје – рекао је Игор Црнобарац и захвалио организаторима који из године у годину оснажују ову манифестацију новим садржајима и новим излагачима.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић да је истакао да је Сајам завичаја место окупљања Срба из региона, те да су на њему пристуни излагачи, завичајна удружења, културно-уметничка друштва и институције из целе Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Метохије, Северне Македоније, Хрватске, Мађарске и Румуније на преко160 штандова.
-Процена је да је прошле године Сајам посетило 7 хиљада посетилаца, а пошто ове године имамо дупло више излагача, очекујемо и  знатно већу посећеност – рекао је Софић.

Сајам завичаја свечано је отворио министар Вучевић рекавши да идентитетска питања као што су култура и заједништво не могу да буду спутани административним мерама и баријерама и да државне границе не могу српском народу да забране да говори истим језиком, има исту културу, веру и традицију.

– Сигуран сам да стижу нове генерације са којима се нова зора буди и које су патриотски оријентисане и које ће донети неку нову снагу Србији и српском народу – закључио је министар Вучевић.

Након церемоније званичног отварања у оквиру које су се обратили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, у присуству директора Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Александра Ђедовца, уприличен је обилазак штандова и културно-уметнички програм.