Отварање изложбе под називом ,,МОСТОВИ СВЕТЛОСТИ: Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида“ у Зрењанину

0
133

Музеј жртава геноцида, у сарадњи са Народним музејом у Зрењанину, приређује ауторску изложбу г. др ум. Николе Радосављевића, кустоса и програмског директора у Музеју жртава геноцида, под називом „МОСТОВИ СВЕТЛОСТИ – Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида“.

Отварање изложбе биће одржано у уторак, 9. априла 2024. године, са почетком у 19 часова у Народном музеју у Зрењанину.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида.

Изложба је претходно већ представљена у Војном музеју.

Овај пројекат има за циљ да на једном месту јавности по први пут представи најзначајније аквизиције Музеја у оквиру ауторског и кустоског концепта разумевања и читања савремене уметности у функцији сазнајног, пијететног, меморијалног, информационог и педагошког медија који се користе као алати за даље читање и усвајање појмова културе, сећања, рефлексија и идентитета.

Том приликом јавности ће бити представљена нека од најзначајнијих остварења Пјера Крижанића, Милорада Ћирића, Пива Караматијевића, Ђорђа Андрејевоћа Куна, Мајде Курникове, Бранка Шотре, Фрање Мраза, Лазара Вујаклије, Божидара Продановића, Милоша Бајића, Зденке Картусове, Виде Јоцић, Миодрага Живковића, Нандора Глида, Исмета Мујезиновића, Љиљане Бурсаћ, Предрага Ђаковића, Симониде Радоњић, Милене Максимовић-Ковачевић, Даниеле Фулгоси, Весне Перуновић, Николе Радосављевића, Гибријеле Булатовић, Бојана Оташевића, Милана Јакшића, Наде Денић и многих других истакнутих стваралаца.

О аутору

 Никола Радосављевић рођен је 1991. године у Ужицу.

Дипломирао је 2014. године на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, Одсек примењене графике, Атеље графика и књига.

Мастер студије завршио је 2015. године на истом факултету, Графички одсек, област ликовне графике.

Докторирао је 2020. године на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, Одсек примењених уметности и дизајна, на тему књиге уметника и новомедијских графичких пракси.

Основне, мастер и докторске студије завршио је са највишим оценама.

Један је од најмлађих доктора уметности у Републици Србији.

Сматра се једним од најистакнутијих српских и европских графичара млађе генерације.

Добитник је више најпрестижнијих српских и међународних награда и признања из области цртежа и графике. Учествовао је на скоро двеста колективних и организовао тридесет и пет веома запажених самосталних изложби у земљи и иностранству.