ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ЗЛОЧИНА У ХРАМУ У ЛЕЖИМИРУ

0
385

Обележавање осам деценија од једног од најстрашнијих злочина на територији Срема током Другог светског рата – страдања близу стотину жена, деце, стараца и беспомоћних које су усташе и немачки војници на свиреп начин побили 27. новембра у сеоској цркви у Лежимиру, обележено је научним скупом.

Скуп је одржан минулог викенда у Сремској Митровици у организацији Епархије сремске и сремскомитровачке Градске управе, а завршиће се Светом архијерејском литургијом 26. новембра у лежимирском храму.

Више од 20 учесника научног скупа из разних делова Србије обрадило је феномен мученичког страдања како мученика у Лежимиру, тако и диљем Срема уопште, с историјске, филозофске, богословске, па чак и правне перспективе. Констатовано је да је то први скуп овог типа који се бавио питањем страдања на просторима Срема, на којем су учествовали равномерно и равноправно људи од науке, из цркве и других институција.

Закључено је да мучеништво безмало стотину људи не сме бити заборављено и да њихова имена треба да нађу место у диптиху светих Српске православне цркве.

Фото: Епархија сремска

Учесници су другог дана скупа посетили храм Светог великомученика Георгија у Лежимиру и упознали се са настојањима Управе црквене општине да на најдостојанственији начин обележи осамдесетогодишњицу страдања тих људи  и дочека њихово прослављење као новомученика.


Рушењем црквеног торња завршили крвави пир

Усташе и немачки војници су 26. новембра 1943. године упали у фрушкогорско село Лежимир, сакупили мајке, малу децу, старце и старице – њих 96 – и отерали их у сеоски храм Светог великомученика Георгија. Ту су их у раним сатима 27. новембра те 1943. на свиреп начин побили, мањи број извевши и убивши испред цркве, а све остале у самој цркви. Да би свој крвави пир завршили што страшније, дигли су 30 метара високи торањ у ваздух који је пао на храм и срушио се на њихова тела, не дајући не само могућност да неко преживи, већ и да буде извучен.


Фото: Епархија сремска

Након литургије 26. новембра у цркви у Лежимиру, коју ће служити епископ сремски Василије, предвиђено је освећење трона са иконом светих мученика сирмијумских и спомен-плоче која ће у знак сећања бити постављена на уласку у храм. У цркви ће се тих дана наћи и једине две ,,преживеле” иконе из храма пре рушења – обе Светога Јована Крститеља – од којих на целивајућој има и трагова крви страдалих.

Одбор за обележавање годишњице мученичког страдања у лежимирској цркви чине представници представници Епархије сремске, Града Сремске Митровице, Музеја Срема, Карловачке богословије и КПЗ Сремска Митровица.

З. Милосављевић /Дневник.рс

Фото: Епархија сремска