Opština Ruma: Kupljen novi kamion za prevoz abrol kontejnera – Puštena u rad novoizgrađena pretovarna stanica

0
330

U cilju očuvanja životne sredine i uspostavljanja lepšeg, čistijeg, zdravijeg i zelenijeg okruženja za svoje građane Opština Ruma realizovala je nekoliko važnih ekoloških projekata.

Zatvorena je gradska deponija, smeće se sada odvozi na regionalnu deponiju Srem-Mačva, izgrađena je i pretovarna stanica za prihvat i separaciju otpada, a zahvaljujući velikim budžetskim ulaganjima modernizovana je mehanizacija JP „Komunalac“.

Ulaganja se nastavljaju i ove godine pa je tako za potrebe JP „Komunalac“, odnosno, prevoza smeća na regionalnu deponiju Opština Ruma kupila novi kamion sa prikolicom za prevoz abrol kontejnera.

Pored kamiona prethodno su nabavljeni i abrol kontejneri kapaciteta 35 kubika, pa je tako omogućen prevoz 70 kubika otpada u jednoj turi do regionalne deponije „Srem – Mačva“.

Tim povodom pretovarnu stanicu koja se nalazi na južnom obodu grada, tik uz azil JP „Komunalac“, obišla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić zajedno sa zamenicom Biljanom Popović Jovanović.

„Kupili smo kamion sa autopodizačem za abrol kontejnere,pre toga smo nabavili i četiri velika abrol kontejnera. Zahvajuljući ovom ulaganju i činjenici da će se smeće sa ove pretovarne stanice odvoziti na regionalnu deponiju imamo mogućnost da totalno saniramo i rekultivišemo našu gradsku deponiju. Taj posao planiramo da uradimo uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine. Konkurs je trenutno u toku, mi smo konkurisali i nadamo se da ćemo naredne dve do tri godine na tom prostoru imati jednu zelenu i lepu površinu koja će biti na ponos svih nas Rumljana, ali i svih ljudi koji prolaze pored Rume ili dolaze u naš grad“, izjavila je predsednica Ćirić.

Direktor JP „Komunalac“ Dragan Panić podsetio je da je pored novog kamiona, abrol kontejnera nabavljen i utovarivač pa je tako sve spremno za početak odvoženja smeća u punom kapacitetu.

„Čim prođe vašar organizovaćemo se i krenućemo sa dovoženjem smeća iz kontejnera iz mesnih zajednica i iz grada i ovde istovarati, pretovarati u abrol konejnere. 35 kubika je kapacitet jednog abrol kontejnera tako da praktično u jednoj turi možemo da prevezemo sedamdesetak kubika. Radićemo koliko bude smeća. Ja se nadam da će biti što manje, ali koliko god da bude građani će imati priliku ovde da donose svoje komunalno smeće, istovaraju, mi ćemo to prevoziti, čistićemo, tako da više ne bi trebalo da imamo onih problema koje smo imali do sada“, rekao je Panić.

Prve procene ukazuju da će se na dnevnom nivou u abrol kontejnerima prevoziti od 150 do 200 kubika smeća do regionalne deponije.

Ovde nije kraj ulaganjima u JP „Komunalac“, planirana je i kupovina drobilice, pa će tako sav kabasti materijal, šut od rušenja kuća, moći da se usitni i u formi grebanog asfalta iskoristi npr. za nasipanje atarskih puteva.