Na stastanku u Briselu HRVATI I NEMCI UDRUŽENO PROTIV SRBIJE – „Beograd se mora kazniti“

0
299

U žestokim kritikama na račun Srba, koji su zbog postavljanja barikada predstavljeni kao remetilački faktor istakli su se predtavnici Nemačke i Hrvatske.

Na Sednici Saveta šefova diplomatija EU koji je održan u Briselu jedna od ključnih tema bila je i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji i tu su, prema nezvaničnim saznanjima beogradskih medija, na videlo izašli izuzetno negativni stavovi prema Srbima u južnoj pokrajini, iako naš narod ničim nije doprineo izbijanju tenzija.

Kako prenose izvori iz diplomatskih krugova, u žestokim kritikama na račun Srba, koji su zbog postavljanja barikada predstavljeni kao remetilački faktor istakli su se predtavnici Nemačke i Hrvatske. 

Među prisutnima bila je ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok koja je legitiman zahtev Beograda, da se u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN, naše bezbednosne snage vrate na KiM ocenila kao neprihvatljiv.

Uz to predstavnici zvaničnog Zagreba i Berbok napravili su paralelu između „ruskog i srpskog sveta“ koji je za njih glavna opasnost po mir u našem regionu.

Nisu izostale ni kritike, a po inerciji pređašnje izjave Žozepa Borelja, u smislu da su srpske barikade na severu KiM – nedopustive. 

Na Savetu šefova diplomatije pored Berbok bili su Žozep Borelj šef evropske diplomatije, španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares Bueno, irski Simon Koveni, češki Jan Lipavski, grčki ministar Nikos Dendias, Katrin Kolona šefica francuske diplomatije, ministri spoljnih poslova Litvanije, Slovačke, Finske, Poljske, Austrije Švedske i državni sekretar Hrvatske za evropske poslove Andreja Metelko Zgombic.

Porazno je to što šefovi diplomatija EU uopšte kao krivca za poslednju eskalaciju nisu videli u Aljbinu Kurtiju koji je brutalno pogazio sve dosadašnje sporazume, ne skrivajući nameru da silom interveniše protiv našeg naroda u južnoj pokrajini. Uostalom, premijer takozvanog Kosova je o svojim opasnim namerama obavestio i ambasadore zemalja Kvinte u Prištini. Kao što je poznato, njihova reakcija na ovu otvorenu pretnju je izostala i Srbi na KiM su praktično pretvoreni u „glinene golubove.“