Meštani Čortanovaca traže vraćanje železničke stanice – Spremni i na radikalnije akcije od peticije

0
163

Meštani Čortanovaca upravo prikupljaju potpise za peticiju da se ovom mestu vrati železnička stanica, ukinuta izgradnjom brze pruge Novi Sad – Beograd. Stanica je prethodno na ovoj lokaciji postojala duže od veka. Rekonstrukcijom je postavljena između Čortanovaca i Beške, udaljena čak šest kilometara od sela, praktično u seoskom ataru i na štetu i meštana Čortanovaca, ali i Beške.

Meštani od Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture traže da se selu vrati železnička stanica koja je mnogima decenijama služila. Jedna od pokretačica peticije je Lana Šapelj. Za 021.rs kaže da ni naknadno uvedene autobuske linije novosadskog GSP nisu od velike pomoći i da oni koji nemaju automobil neretko stopiraju kako bi došli do tačke A do tačke B.

– Pomenuta autobuska linija samo je postojeća linija koja je produžena, odnosno promenili su joj trasu da bi svraćala na stanicu, potpuno nezavisno od reda i frekvencije vožnje. Ljudi se dovijaju kako znaju, ko ide kolima parkira ih na stanici i ona je sad zakrčena automobilima, ima ih na desetine. Često viđam pešake koji stopiraju zbog tih nekoliko kilometara koji se prelaze magistralnim putem – nema nikakve staze – navodi Lana Šapelj.

Peticija sa, trenutno, više od 3.000 potpisa pokrenuta je na platformi Kreni – Promeni, ali meštani imaju i peticiju u štampanom obliku sa više od 1.000 potpisa. Planiraju da je predaju ministarstvu i zahtevaju reakciju i vraćanje železničke stanice. Ukoliko se to ne dogodi, meštani su spremni i na radikalnije akcije, dodaje naša sagovornica.

– Važno je vratiti stanicu selu jer se time olakšava veza ovog skrajnutog sela sa većim centrima. Važno je vratiti stanicu selu, jer se na takav način podstiče njegov razvoj. A sa položajem ove stanice selo je diskriminisano – ukazuje se u opisu peticije.