ponedeljak, 4 decembra

Kuća Mileve Marić Ajnštajn postaje centar kulture

0
1439

Poznato je da je Mileva Marić Ajnštajn, matematičarka i fizičarka, kao i prva saradnica Alberta Ajnštajna, deo svog detinjstva provela u Rumi. Vlasnik je kuću u kojoj je snatovala njena porodica poklonio Opštini Ruma, koja u planu ima da renovira taj objekat i pretvori ga u centar kulture.

Rumljani su dobro upoznati, da im je jedna od slavnih sugrađanki pored Atanasija Stojkovića, Žarka Miladinovića bila i Mileva Marić, što s ponosom ističu.

Mileva Marić je u Rumu stigla kao izuzetno mala devojčica, sa svega dve godine i to zahvaljujući činjenici da je njen otac kao oficir baš u Rumi dobio nameštenje u sudu. Tu je završila osnovnu školu i odatle se vinula u svet nauke, svedoče istorijski podaci.

U tada Željezničkoj ulici, na mestu gde se i danas nalazi kuća porodica Marić živela je 14 godina. Ovaj je objekat je od velikog značaja, a njegovom rekontrukcijom i adaptacijom proširila bi se i turistička ponuda Rume.

Šetajući kroz Rumu, dosta stvari podseća na Milevu Marić, pored kuće u kojoj je stanovala na jednoj od fasada na zgradi u centru Rume postavljen je sunčani sat koji asocira na njen naučni rad, a u park kod rumske gimnazije nosi njeno.

 

(RTV)