Karfiol i borovnice najveći prijatelji vitke linije

0
219

Nutricionisti se slažu da zdrava ishrana treba da se bazira na voću i povrću, ali nije svejedno kom. Nakon opsežnog istraživanja, naučnici sa Harvarda su ustanovili da je najveći neprijatelj vitke linije krompir, a najbolji drug svima koji žele da smršaju karfiol.

Do ovih podataka istraživači su došli analizirajući navike u ishrani 130.000 Amerikanaca koji su na svake četiri godine tokom dve i po decenije odgovarali na pitanje koliko često jedu određene namirnice. Fokus analize bio je na konzumiranju voća i povrća. Voće se pokazalo duplo efikasnije nego povrće. A pobednik u kategoriji sagorevača masti su borovnice. Ispitanici koji su ih svakodnevno konzumirali gubili su skoro kilogram na svake četiri godine. Dobar izbor su i jabuke, kruške, jagode, suvo grožđe i šljive. Njihova redovna upotreba ubrzava metabolizam.

Od povrća najgori je krompir, bilo da je kuvan, pečen ili pire. Ima najviše kalorija i malo vode, pa je bolje zameniti ga smeđim pirinčem i hlebom od celog zrna. To ne znači da krompir treba izbaciti sa menija, samo njegovu upotrebu treba ograničiti na porciju veličine pesnice po obroku. Isto pravilo važi i za grašak i kukuruz koji takođe goje. Na spisku poželjnih namirnica, osim karfiola, nalaze se i brokoli i prokelj.