ИНТЕРВЈУ Путин: Срби су посебан и нама близак народ

0
299

САД су разнеле Северни ток, целом свету је јасно шта се догодило

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Русија морала да стане у одбрану Србије током ратова 1990-их година јер су Срби, како је рекао, посебан и народ близак Русима.

„Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама“, рекао је Путин у интервјуу Такеру Карлсону, преноси Танјуг.

Он је додао да су САД су 1999. године бомбардовањем Савезне Републике Југославије прекршиле међународно право.

„Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, али су тада почели да говоре да је све застарело“, рекао је Путин.

Целом свету је јасно шта се заправо догађа

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су Сједињене Америчке Државе разнеле гасовод Северни ток и додао да је целом свету јасно шта се догодило у том случају.

„У овом случају не треба да гледамо само оне који су заинтересовани за тако нешто, већ и оне који имају могућност да то ураде јер може да буде доста оних који су заинтересовани, али нису сви они способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Те две компоненте би требало да буду повезане. Ко је заинтересован и ко је способан“, рекао је Путин у интервјуу Такеру Карлсону.

На питање америчког водитеља зашто не изнесе доказе о томе и тиме „однесе победу у пропагандном рату“, руски председник је поручио да је у пропагандном рату „веома тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије“.

„Крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције. Зар ви то не знате? Дакле, могуће је укључити се у овај посао, али то је, да тако кажем, скупо. Можемо једноставно да укажемо на наше изворе информација, али нећемо постићи резултате. Целом свету је јасно шта се тада догодило. Чак и амерички аналитичари директно говоре о томе. То је истина“, рекао је Путин.

Putin potpisao zakon o zabrani promene pola