Insekticid pronađen u breskvama, vraćenim sa hrvatske granice, tovar će biti uništen

0
295

Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji 2019. godine, pa će nakon labaratoriskih analiza kompletan tovar biti uništen rekao je danas direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.

„Pre petnaestak godina uvedeni su vrlo strogi propisi i izbačeni mnogi pesticidi, a uvedena je nova generacija manje štetnih pesticida i insekticida. Kontrola i propisi su iz godine u godinu sve strožiji“, rekao je Blagojević za Tanjug.

Istakao je da su propisi u Srbiji slični onima u Evropskoj uniji i dodao da prema zakonu ukoliko je nivo nekog pesticida ili insekticida u voću ili povrću viši od dozvoljenog, takav proizvod se ne može naći na tržištu.

„Insekticid koji se našao u breskvama je zabranjen jer EU tvrdi da je genotoksičan. On je i kod nas zabranjen, u bilo kojoj koncentraciji, pre tri godine. I sumnjamo da je neko imao zalihe i da ih je sada iskoristiti“, objasnio je Blagojević. Istakao je da ne veruje da je u breskve u promet stavio neki veliki proizvođač niti da je kontaminirana velika količina voća, jer veliki proizvođači ne žele da svoje ime povezuju sa korišćenjem nedozvoljenih pesticida ili insekticida s obzirom da se u današnje vreme informcije brzo šire, pa bi na taj način ugrozili svoje poslovanje.

Blagojević kaže da pre upotrebe voće i povrće treba ostaviti da malo odstoji u običnoj vodi, jer upotreba deterdženata nema nikakvog efekta pošto skida samo masnoću, dok korišćenje sode bikarbone menja ph vrednost voća.

(tanjug.rs)