HOĆE LI BITI POPUSTA NA RAČUNE ZA STRUJU KOJI KASNE

0
276

Štrajk dela zaposlenih u „Pošta Srbije“ započet 24. oktobra je prekinut nakon što je Vlada Srbije 15. novembra potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima, a to znači da računi za električnu energiju počinju da stižu na kućne adrese. Redovne platiše se nadaju da će moći da uplate pre isteka roka za obračunavanje popusta, a koji važi do 28. u mesecu.

Uverenje da će građani moći da ostvare 5 posto umanjenja izrazio je i izvršni direktor snabdevanja u Elektroprivredi Srbije (EPS) Radovan Stanić rekavši za RTS da su svi računi na vreme predati Pošti.

Kome se žuri i ko ne bi da čeka poštara dugovanje može proveriti na sajtu EPS u odeljku Uvid u račun i tu izvršiti onlajn uplati. Za dve nedelje na portal se registrovalo oko 123.000 korisnika.

Viši popusti nego prošle zime

Domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije tokom ove grejne sezone EPS odobrava popust od 20 do 40 odsto popusta na mesečni račun, što je više nego prošle zime

  • Ko smanji potrošnju za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja imaju popust od 20 odsto.
  • Za uštedu od 15 do 20 odsto umanjenje je 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obracunava se 30 odsto popusta.
  • Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto popust iznosi 35 odsto, dok najveći popust od 40 odsto ostvaruju oni koji smanje potrošnju za više od 30 odsto

Domaćinstva i mali kupci električne energije na garantovanom snabdevanju mogu bezbedno i brzo da preuzmu svoj račun i elektronski da ga plate bez odlaska u poslovnice platnih institucija, putem sistema za instant plaćanja (IPS skeniraj) i platnim karticama Dina, Visa i MasterCard.

Uz popust za izmirenje računa na vreme, obračunava se i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.