Gujon: U Srpskoj se uvek osećam kao kod kuće

0
172

Direktor Uprave Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da se u Republici Srpskoj uvek oseća kao kod kuće, a misli i da se svaki Srbin tako oseća kada dođe u Srpsku.

Gujon je za RTRS rekao da Srbi u dijaspori, uz Srbiju, doživljavaju i Republiku Srpsku kao maticu.

Gujon, koji je sinoć u Banjaluci prisustvovao svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, poručio je da je najvažnije da Srpska bude očuvana, jaka i stabilna.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosima Beograda i Prištine, Gujon je rekao da Beograd poštuje međunarodno pravo i da od Prištine jedino traži da sprovodi ono što je potpisano.

„Devetogodišnji pregovori od potpisivanja Briselskog sporazuma nisu urodili plodom i Srbija mora zahtevati od prištinskih institucija da poštuju dogovoreno“, naveo je Gujon.

Rekao je da Srbi na Kosmetu žive teško, a mali znak pažnje pripremili su francuski volonteri – paketiće za decu u srpskim enklavama.

Nastavljamo kampanju pomoći Srbima iz FBiH

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nastavlja kampanju za pružanje pravne pomoći Srbima s imovinom u Federaciji BiH da sačuvaju svoja imanja, a Arno Gujon, direktor Uprave navodi da je više od 10.000 srpskih porodica pokrenulo pravni postupak, te da će zahvaljujući tome više od 57-000 hektara zemlje ostati u njihovom vlasništvu.

To je razultat jednogodišnje kampanje Uprave, Odbora za dijasporu i Srbe u Skupštini Srbije i vojvođanskog fonda za izbegla i raseljena lica, rekao je Gujon, koji je danas obišao u Banja Luci Kancelariju Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, jednu od sedam takvih u Srpskoj i Srbiji s kojima Uprava sarađuje.

„Srbi iz FBiH imaju imovinska prava, svoju zemlju, njive i šume u Federaciji, ali zbog usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra mogu da ostanu bez zemlje i da o tome ne budu čak ni obavešteni. Zato smo se angažovali da dopremo do prognanih Srba širom sveta putem ambasada i konzulata, crkava, udruženja građana, medija i društvenih mreža“, rekao je Gujon.

Pravo na imovinu, kako je rekao, jedno je od osnovnih ludskih prava i zato će Uprava kojom rukovodi nastaviti da podržava kampanju informisanja Srba prognanih iz Federacije o njihovim imovinskim pravima.