Dodik najavio referendum o nezavisnosti Srpske od BiH; Datum će biti određen

0
30

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti Republike od BiH, a njegov datum biće tek određen.

„Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme – rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

„Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti“, istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što pre ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

„Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, pre svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu“, naveo je Dodik, prenela je Srna.

Nakon usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN, 23. maja, Dodik je saopštio da će Republika Srpska do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o „mirnom razdruživanju“.

Vlada Republike Srpske je već formirala radnu grupu koja radi na tom sporazumu.

Dodik: Mislimo da je BiH propala zajednica, ne može da funkconiše na ovaj način

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH propala zajednica i da ona ne može da funkcioniše na način da se krši Ustav i vlastita pravila.

Dodik je rekao da je činjenica da je prilikom usvajanja rezolucije u Srebrenici zloupotrebljen Ustav BiH, da su je pokrenuli Bošnjaci zajedno sa Nemcima, te da je ona poremitila odnose u BiH.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji što razume odnose u BiH i naglasio da je ruski stav o tom pitanju da rezolucija neće doprineti pomirenju bio tačan.

„Veoma je gađano u sredinu ukupnih odnosa u BiH, ali neki su ipak u BiH išli iza pokvarenih namera SAD i Britanije, a pogotovo Nemačke, i svrstavaju se na tu stranu, pogotovo u nastojanju da nametnu neku kolektivnu odgovornost. Sve što su od sadržaja naveli u tome jeste upravo osuda srpskog naroda“, rekao je Dodik za RT Balkan.

Dodik, koji se nalazi u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu, istakao je da „to neće doneti ništa dobro u BiH“.

„Mi mislimo da je BiH propala zajednica, ona ne može da funkcioniše, pogotovo ne na ovaj način, da se krši Ustav i vlastita pravila koja su veoma mučno i teško donesena i iza kojih bi trebalo da stoje najveći autoriteti koji su bili svedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma“, naveo je Dodik.

Naglasio je da jedini ko je ostao dosledan u tome, Ruska Federacija, a ostali koji su tu bili Amerika, EU, Britanija, Francuska, Nemačka, prate revizionističke, imperijalističke poteze SAD.

„Tako da mi danas nemamo taj Dejtonski sporazum, on se samo tako zove“, rekao je Dodik.

On je dodao da, ako se pogleda suština i ono što je Ustav, videće se da je potpuno protivustavan sistem u BiH.

„Sistem koji se zasniva na snazi SAD, ali broj od 84 zemlje koje su glasale `za` govori o tome da ni SAD nemaju prethodnu snagu koje su imale pre pet godina oko toga, da je to bilo pre pet godina verovatno bi to bilo konsenzusom završeno“, istakao je Dodik.

Ocenio je da se sada pokazuje da SAD nemaju snagu da motivišu za svoje ciljeve i da ne mogu da okupe ni većinske članice UN.

Dodik je istakao da nije ništa čudno da su Nemci i muslimani sarađivali i ovaj put i dodao da je njihov zajednički interes da operu neku svoju prljavu istoriju zločina koju su imali kroz Drugi svetski rat.

„Ta rezolucija je trebalo pompezno da se donese, da bude deo opštih napora protiv nas u Republici Srpskoj, pokazalo se sve suprotno. Sama činjenica da je poslanička mogućnost u Generalnoj skupštini da se računaju samo glasovi onih koji glasaju ‘za’ i ‘protiv’, a to je predviđeno za nevažna pitanja, govori na koji način je tretirala Generalna skupština i to samo pitanje“, rekao je Dodik.

On je podsetio da 109 zemalja UN ili nije glasalo ili je bilo uzdržano ili je glasalo protiv rezolucije. Samo 84 zemlje su glasale „za“, što govori o tome da većinska volja svetske zajednice nije bila za takvu jednu rezoluciju.

Dodik: Putin predvodi borbu svoje države za nacionalne interese

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je plan Zapada da podeli Rusiju na pet delova, ali da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin shvatio te tendencije i da predvodi borbu svoje države za nacionalne interese.

Dodik je rekao da je Zapad pre 20 godina trenirao na Jugoslaviji da bi godinama kasnije mogli isto da učine u Rusiji, želeći da se što više približe Ruskoj Federaciji potpuno okupirajući Ukrajinu, kako bi u daljim etapama podelili Rusiju.

„Znamo da postoji takav plan o podeli Rusije na pet delova. Oni (Zapad) su navikli da to rade u mnogim delovima sveta, na kraju su došli ovde, misleći da će im to uspeti. Putin je to odmah prepoznao i stao na čelo borbe za ruske nacionalne državne interese. Zato je Vladimir Putin nacionalno blago Rusije i celog ruskog naroda“, rekao je Dodik za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Dodik je naglasio da je glavni cilj Zapada, Evrope, koja nema apsolutno nikakve resusrse – ni gas, ni naftu, ni retke metale, pa ni lidere, preuzeti resurse koje poseduje Rusija, prenela je Srna.

„Ali to kreatorima nasilne politike sa Zapada ništa ne znači, oni pokušavaju od toga da naprave dodatni pritisak na Srpsku“, istakao je Dodik.

Podsetio je i da je samoinicijativno pokrenuo ambasador BiH pri UN koji je Bošnjak, musliman, a da akti BiH i samih UN ne dozvoljavaju da se to tako radi, jer to mora da bude odluka najviših organa vlasti i države, a toga nije bilo.

„Predsedništvo o tome nije odlučivalo, parlament nije odlučivao, Savet ministara nije odlučivao, on je to samoinicijativno uradio. To je podržano od Bošnjaka ministra inostranih poslova, člana Predsedništva, koji su priznali da su gotovo skriveno radili na pribavljanju podrške toj rezoluciji i sve nije uspelo. Imamo 109 država iza sebe“, rekao je Dodik, prenela je Srna.