Crna Gora skuplja nego ikada – Kazne za razgolićene ljude?

0
136

Cene letovanja na Crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni biće i za 30 odsto veće u odnosu na prošlu godinu.

Na poskupljenje najviše utiče inflacija, koja je u Crnoj Gori prošle godine bila 17,2%, dok su od početka ove godine cene porasle oko 14%.

U Udruženju izdavalaca privatnog smeštaja očekuju da će njihove cene u glavnoj sezoni biti veće 10 do 30 odsto.

„Na udaru smo još od kovid pandemije. Još se od toga nismo oporavili pošto nismo imali nikakve subvencije niti programe podrške. Na taj teret sad treba dodati i inflaciju“, kaže Branka Džoganović iz Udruženja za Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima budvanske Turističke organizacije, prosečne cene u dvokrevetnoj sobi privatnog smeštaja će u glavnoj sezoni biti od 20 do 50 evra po osobi, a apartmana za četiri osobe od 50 evra pa naviše, u zavisnosti od kategorije i lokacije.

Prema njihovim podacima, trenutno je u Petrovcu kod Budve trokrevetni apartman prosečno 15 do 35 evra, dok je u Budvi ta cena od 20 do 40 evra.

Zadržane i prošlogodišnje cene

Ipak, ima izdavalaca koji poslovnu logiku vide u zadržavanju prošlogodišnjih cena. Zoran Dragović iz Petrovca kaže da se treba prilagoditi srednje platežnoj moći gostiju iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

„Ne mogu stalnom gostu da kažem: sve je poskupelo pa moram da podignem cenu 30%. Umesto toga, moram da ga sačuvam za neko sretno vreme i makar polovinu inflacije preuzmem na sebe“, kaže Zoran Dragović za RSE.

Objašnjava da je njegova poslovna logika „bolje je od deset hiljada izgubiti hiljadu, nego ne dobiti ništa“, jer smatra da vlada „cenovna stihija“.

Kao primer navodi da su mu u jednom diskontu ograničili kupovinu mesečnih zaliha sredstava za održavanje apartmana, s obrazloženjem da se može kupiti samo po dva artikla „kako ljudi njima ne bi švercovali“.

„I tu se vidi da je država izgubila kontrolu nad cenama. Ne mogu da kuvam sapun da bih oprao što treba, ne mogu svaki dan da idem u Bar da bih kupio dve boce šampona ili omekšivača kako bih mogao raditi“, kaže Dragović.

Nove cene i na plažama

Oni koji tek planiraju budžet za letovanje, treba da uračunaju i cene na plažama.

U prvim nedeljama maja većina zakupaca plaža ne naplaćuje plažni mobilijar (suncobran, ležaljke), ali u njihovom udruženju kažu da će cene tokom glavne sezone biti veće 10 do 20 posto nego prošle godine.

To je uslovljeno poskupljenjem radne snage, većim bankarskim kamatama i inflacijom, kaže Petar Delić iz Ulcinja, koji je preko 20 godina zakupac na Velikoj plaži.

Tu je iznajmljivanje suncobrana sa dve ležaljke prošle godine koštalo 8 evra u predsezoni, a sredinom leta 10 evra. Plažni baldahini su dnevno iznajmljivani za 10, odnosno 30 evra.

Sve zakupljene plaže na Crnogorskom primoru imaju i deo namenjen posetiocima koji ne žele iznajmljivati ležaljke i suncobrane, ili imaju sopstvene.

Plažni mobilijar je na zakupljenom delu plaža besplatan nakon 17 sati. A oni koji preferiraju šetanje gradom u kupaćem kostimu moraju računati na još jedan trošak.

Naime, od ovog leta će u zoni Starog grada i na ulicama Budve biti zabranjena šetnja u kupaćim kostimima. Oni koji tu odluku ne budu poštovali, platiće kaznu od 200 evra.