Preliminarni rezultati: Vladimir Putin ponovo izabran za ruskog predsednika

0
162
Vladimir Putin

Sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin na putu je ka velikoj pobedi na predsedničkim izborima u Rusiji kako preliminarni rezultati koje je objavila Izborna komisija Ruske Federacije pokazuju.

Vladimir Putin vodi sa oko 76 odsto glasova šrto je puno više  iznad potrebne granice kojom bi se izbegao drugi krug.

Pavel Grudinin, kandidat Komunističke partije na drugom je mestu isa oko 12 odsto. Veteran političar Vladimir Žirinovski, koji se prvi put kandidovao protiv Borisa Jeljcina 1991. godine, je na trećem mestu sa oko 6 odsto.

Nijedan od ostalih pet kandidata nije na dobrom putu da dobije više od 2% glasova.

Objavljeni rezultati slažiu se sa rezultatima ankete koju je sprovela ruska agencija FOM. Ona predviđaviđa da će Putin pobediti sa 77 odsto glasova. Agencija VCIOM predviđa obedu sa 73,9 odsto.

Putin je prvi put izabran 2000. godine, a četiri godine posle toga ponovo. Ustavom nije dozvoljena kandidatura više od dva uzastopna mandata, pa se zbog toga nije kandidovao 2008. godine. Iste godine predsednički mandat produžen je sa četiri na šest godina. Putin je osvojio 63,6 odsto glasova 2012. godine. Ako se objavljeni rezultati potvrde, sada će ostati na funkciji predsednika do 2024. godine, kada će imati 72 godine.