U Rumi održana tribina posvećena herojima bitke sa Košara

0
45

Tribina pod nazivom „Prošlost kad progovori – junaci sa Košara“, kao deo humanitarne akcije „Heroji nisu sami“, održana je u Rumi. Rumski srednjoškolci bili su u prilici da, u razgovoru sa učesnicima te bitke, saznaju pojedinosti o herojskoj odbrani srpskih vojnika 1999. godine.

Tribina je održana u organizaciji Zavičajnog društva Srba sa Kosova i Metohije, kao i Udruženje veterana „Košara“ i pod pokroviteljstvom Opštine Ruma.

Učenici svih srednjih škola u Rumi prisustvovali su ovoj tribini koja je deo humanitarne akcije „Heroji nisu sami“.

Učenici su imali priliku da iz prve ruke, od preživelih heroja sa Košara čuju priče o teškoj borbin između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika terorističke OVK-a.

Pre 25 godina snage OVK-a napale su rejon karaule „Košare“ na jugoslovensko-albanskoj granici. Napad je bio silovit i iznenadio je Vojsku Jugoslavije. Vojska je imala 108 poginulih, a OVK više od 200.

Važno je da se borba junaka sa Košara ne zaboravi. Da se žrtve ne zaborave, ali ni oni koji su preživeli, a kako je rečeno, mnogi od njih danas žive u teškim socijalnim uslovima. Ovo je, između ostalog, jedan od načina da im se pomogne i olakša, ali pošalje poruka da nisu sami.

U Rumi neguju tradiciju sećanja na sve junake, istinske heroje koji su branili svoju otadžbinu, rekao je na tribini pomoćnik predsednika Opštine Stevan Kovačević.

Poseban fokus, kako je rečeno, stavljen je na važnost solidarnosti I očuvanja mira, kao i na poruke koje mlađe generacije mogu izvući iz ovakvih događaja.

Organizatori događaja su bili Zavičajno društvo Srba sa Kosova i Metohije, Udruženje veterana „Košara“ i Opština Ruma.

Više u prilogu Radio Televizije Vojvodine: