Neće biti scenarija kao u Mađarskoj: Dunav u Srbiji neće preći nivo vanredne odbrane od poplava

Štetu visokog vodostaja u Baračkoj trpe građani, ali i vlasnici čardi
0
68

Na kapiji gde Dunav ulazi u Srbiju i potezu od Bezdana do srednine toka Dunava kod Apatina situacija u branjenom delu je pod kontrolom, dok su u nebranjenom potezu vikend naselja poplavljena.

Josip Stipić, jedan je od onih koji žive u nebranjenom području na Baračkoj u Bezdanu, kaže da je navikao na ćudi Dunava i da su vodostaji u vikend naseljima nešto sa čim se treba nositi.

”Od 2013. godine nismo imali ovakvu poplavu. Ovo je treći put ove godine da plavi Dunav, a i štetu imamo treći put. Dunav treba poštovati i voleti, a mi smo ovde već navikli na ovu reku”, kaže Josip Stipić iz Bezdana.

Štetu visokog vodostaja u Baračkoj trpe građani, ali i vlasnici čardi.

„Ovo je treći put ove godine da prekidamo sa poslovanjem. Bili smo spremni i na vreme obezbedili resotran“, dodaje Siniša Maričić, vlasnik čarde na Dunavu:

Visok vodostaj nosi sa sobom i rizike.

„Ukoliko vodeni talas traje dugo može da dođe do slabljenja benta, ali i tome mogu doprineti divlje životinje.Nevični građani ako su u čamcu ili pecaroši na živom Dunavu, pri visokom vodostaju može doći do toga da naleti nešto ispod vode, poput debla i da se ćamac prevrne..treba izbegavati vodu pri visokom vodostaju, kada je reka i brža„, kaže Milorad Bujić, Društvo za podvodne aktivnosti Apatin.

Prema rečima nadležnih, situacija na Dunavu od Bezdana do Apatina je pod kontrolom, a prognoze su da vodostaj neće preći granicu vanredne odbrane od poplava u branjenom delu.