Dubravka Đedović: Bez poskupljenja struje ove godine

0
57
struja

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović tvrdi da ove godine neće biti poskupljenja struje za građane u Srbiji, uprkos izuzetno visokoj ceni struje na berzama proteklih meseci, te da su trenutno cene električne energije u Evropskoj uniji stabilizovane.

Ona je u intervjuu današnjem izdanju „Politike“ kazala da je usled visokih cena struje na berzama proteklih meseci i toga što je Srbija uvozila električnu energiju bilo očekivano da će se to „preliti na račune domaćinstava“, ali da ipak „nema govora o poskupljenju“ električne energije za građane ove godine.

Govoreći o privredi, Handanovićeva je naglasila da se očekuje da nova metodologija obračuna cene struje i gasa bude na snazi pre 1. novembra, čime će, kako je ocenila, „Elektroprivreda Srbije“ i „Srbijagas“ na blaži i fleksibilniji način odgovarati na kretanje cena na tržištu.

Ministarka je ukauala na to da je zbog „nezapamćeno dugih toplotnih talasa“ u prethodnim nedeljama u Srbiji bila i rekordna potrošnja električne energije, u vreme remonta termo, hidro i rudarskih sistema.

Prema njenim rečima, „jasno je da je deo energije morao biti obezbeđen na tržištu“.

Naglasila je da ta struja nije kupovana po havarijskim cenama, niti je uvezeno više nego u decembru 2021. godine, već upravo suprotno.

„Pošto su remontne aktivnosti planirane, planiran je i uvoz, i to po najpovoljnijim uslovima“, kazala je Dubravka Đedović Handanović.