četvrtak, septembar 19

Šidska sela kao ogledalo razvoja Šida“: “Đeram – čuvari tradicije” u Bačincima

0
181

Međunarodni folk festival „Čuvari tradicije – Đeram“ održan je u subotu, 25. maja u Domu kulture u šidskom selu Bačinci. Manifestacija je otvorena Užičkim i Vlaškim kolom koja su zajedno sa domaćinima, članovima KUD „Mladost 2016“ odigrali gosti ispred samog Doma. U pitanju je prvi od dva godišnja koncerta, koja će biti realizovana u ovom selu tokom godine. Naredni koncert zakazan je za sredinu septembra meseca.

U okviru manifestacije pored članova „Mladosti“ publici se igrama iz Šumadije i Banata predstavilla folklorna sekcija Kulturnog centra „Martinci“ pod rukovodstvom Dušana Đukića. Nastupili su i folkloraši Kulturno umetničkog društva „Vinogradi“ iz vršačkog sela Gudurica koji su predvođeni Zoranom Tinkoviće izveli igre iz Leskovca i Vladičinog Hana. Igrama iz Leskovca, ali i iz Gornje Pčinje predstavili su se članovi Centra za očuvanje tradicionalne kulture „Đerđef“ iz Zrenjanina kojima rukovodi Mića Đurić, dok su igre iz Srbije i Vlaške odigrali članovi KUD „Stevan Petrović Brile“ iz Stejanovaca.

Manifestacija je realizovana uz pomoć Opštine Šid i Mesne zajednice Bačinci.

*Tekst objavljen u okviru projekta „Šidska sela kao ogledalo razvoja Šida“ koji je sufinansiran sredstvima budžeta Opštine Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.