Saveti prilikom uređenja dvorišta

0
382

Oduvek ste želeli da od vašeg dvorišta načinite malu i skockanu oazu mira u kojoj ćete ispijati prve jutarnje kafe, međutim nikada niste znali odakle da započnete?

Ukoliko je vaš odgovor na prethodno postavljeno pitanje potvrdan – ovo je bespogovorno tekst za vas!

Većina nas mašta da od naše privatne zelene površine rekreira zamišljeno parče raja na Zemlji, ali nije sigurna koji alat je potreban za održavanje i rekonstrukciju eksterijera.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili savetima za jednostavnije i praktičnije uređenje dvorišta.

#1 Neophodan baštenski alat za održavanje i uređenje

Prvi korak vašeg kreativnog projekta se odnosi na odabir odgovarajeg oruđa za uređenje dvorišta. Alat će zavisiti isključivo od vaših potreba, odnosno od činjenice da li ćete se odlučiti da gajite bujnu i raznovrsnu vegetaciju ili ćete se opredeliti za minimalistički izgled.

Prva varijanta se odnosi na uzgoj različitih biljaka, lekovitih travčica, sadnica cveća ili egzotičnog voća, kao i drva sa raskošnom krošnjom. Ovde je ključno da redovno održavate oblik biljaka, kako se one ne bi vremenom raširile po celoj površini i time narušile inicijalni izgled.

U tom slučaju će vam trebati instrumenti kao što su:

  • Motorne testere – svrstavaju se u grupu lančanih testera, ali se od ostalih proizvoda iz ove grupacije razlikuju po naponu. Sve motorne testere sa više od 3KS se smatraju profesionalnim alatom, dok su slabije rezervisane za hobiste i one koji samostalno uređuju svoju baštu ili dvorište. Vrlo su korisne prilikom sečenja teško dostupnih grana.
  • Baštenske makaze za orezivanje – nužan aset ukoliko imate cveće sa debljim stabljikama, kao što su ruže, ali ih možete koristiti i za orezivanje manjih grmova, žbunja ili patuljastih stabala.
  • Prskalice i creva za zalivanje – odlični za organizaciju sistema navodnjavanja dvorišta jer ravnomerno navlažuju zemljište. Stručnjaci savetuju da se odlučite za podesive prskalice ili one koje se mogu priključiti na crevo, jer su lakše i praktičnije za korišćenje.
  • Grabulje, lopata, motika i ašov – nužan ručni alat ukoliko planirate da imate različite sadnice cveća i povrća, lekovitih biljaka ili zahtevnog voća.
  • Usisivači lišća – neophodan instrument za skupljanje lišća, prašine i sitnih grančica koje je gotovo nemoguće skupiti grabuljama. Možete se odlučiti za motorne usisivače koji rade na benzin i generalno su brži prilikom sakupljanja, ali i dosta bučniji. Pored njih, postoje i električni usisivači za baštu koji su znatno tiši i ne zagađuju okolinu.

U drugom slučaju su vam potrebni instrumenti kao što je kosilica za travu i trimer za travu i biljke, kako biste održavali uredan i čist prostor.

#2 Oplemenite vaše dvorište odgovarajućom rasvetom

Mnogi ne znaju da baštenska rasveta može igrati ključnu ulogu u dekorisanju vašeg eksterijera, usled činjenice da osvetljenje nesvesno diktira ton i atmosferu. S tim na umu, vrlo je važno da se odlučite za rasvetu u skladu sa vašim ličnim afinitetima i preferencijama.

Pa tako, možete izabrati ukrasne lampice i dekorativne sveće, ako preferirate intimniju i “ušuškanu” atmosferu. Na ovaj način ćete dodeliti vašem prostoru notu topline i komfora.

Ako ste inspirisani egzotičnom dekoracijom, razmotrite opciju da investirate u par kvalitetnih baštenskih baklji. One će učiniti da vaš prostor odiše tropskom klimom i time će zadobiti egzotičan izgled.

Za pristalice modernog stila, tu su naravno solarne lampe – osim što njima podižete estetiku prostora, one su i dugoročno štedljivija solucija.

#3 Ukrasite dvorište saksijskim cvećem

Mođe se reći da se svi ljubitelji hortikulture slažu sa konstatacijom da minijaturni sakulenti i saksijsko cveće mogu zaista obogatiti vaš eksterijer i učiniti da on izgleda idilično.

Ukoliko želite da učinite da vaše dvorište izgleda bajkovito, eksperti savetuju da se okušate u kultivisanju dekorativnog cveća i egzotičnih voćki. Ako ste se zasitili standardnih ruža, begonija i petunija, da li ste razmišljali o sadnicama orhideja ili magnolije?

Za njihov uzgoj je potrebno malo više strpljenja i posvećenosti, međutim konačan ishod će zaseniti svakoga ko se nađe ispred njih. važno je samo da se prethodno informišete koje cveće da sadite u jesen, a koje u proleće.

Možete razmotriti i opciju da zasadite drvo aronije, limuna, japanske jabuke ili kivija – ukoliko raspolažete kvadraturom.

Sakulente i saksijsko bilje možete personalizovati tako što ćete sami izraditi posude ili možete se poslužiti dekupaž tehnikom i tako ukrasiti saksije. Ovo je zaista zanimljiv način da otisnete svoj autentičan pečat i učinite prostor ličnijim.

Takođe, možete uvrstiti žbunasto bilje i puzavice u vaš proces dekoracije, a njih možete postaviti u pletene saksije iznad garniture za sedenje. Dodajte šarene jastuke za sedenje sa marokanskim motivima i dobićete pravi boho efekat uređenja.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste lako i bez muke znali da započnete svoj kreativni projekat – Srećno!