POVERENJE JE DOBRO – KONTROLA JE BOLJA

0
94

Organic Control System doo je prva domaća kontrolna organizacija za organsku proizvodnju. Osnovan je u junu 2003. godine i već iste godine angažuje stručnjaka eminentne kontrolne kuće iz Nemačke za obuku svojih zaposlenih i njihovo osposobljavanje da vrše poslove kontrole i sertifikacije u skladu sa standardima EU i Amerike.

Organic Control System od samog početka vrši kontrolu i sertifikaciju u skladu sa domaćim zakonodavstvom sa glavnim ciljem da promoviše i širi organsku proizvodnju u Srbiji kao i da ostvari i održi poverenje domaćih proizvođača i potrošača
u organske proizvode.

Sertifikacija organske proizvodnje ima celovit pristup poljoprivredi i proizvodnji hrane, prepoznaje usku međusobnu povezanost svih učesnika u organskoj proizvodnji (od zemljišta do trpeze) te je obaveza poštovanja organskih principa i obaveza svih učesnika – proizvođač, prerađivač i trgovac.

Sertifikacija organske proizvodnje (primarne biljne i životinjske proizvodnje, prerade, sakupljanja divljih biljnih vrsta, šumskih plodova i pečuraka, uvoza, trgovine i prometa organskih proizvoda) u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji
Srbije i Republike Srpske.

Za uvoz organskih proizvoda u EU potrebno je imati sertifikat o usaglašenosti koji izdaje OCS za proizvođače u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

OCS vrši obaveznu kontrolu organskih proizvoda namenjenih tržištu, Švajcarske, Švedske, SAD, Kanade, Japana.