Poruka upozorenja na telefonima turista u Grčkoj: Na udaru nevremena Halkidiki i Tasos

0
332

U upozorenju piše da će nevreme krenuti sutra u ranim jutarnjim časovima i da će trajati i tokom poslepodneva

Grčka Vlada izdala je danas upozorenje na vremenske nepogode, pa su mnogi naši turisti dobili poruku upozorenja na svoje telefone. Upozorenje važi za Tasos i Halkidiki.

U upozorenju piše da će nevreme krenuti sutra u ranim jutarnjim časovima i da će trajati i tokom poslepodneva.

Savetuje se da bez preke potrebe ne izlazite na otvoreno u tom periodu i da svoja vozila sklonite na sigurno ili da ih na drugi način zaštitite ukoliko imate tu mogućnost.

Najavljene su velike padavine u vidu grada i pljuskova, kao i jači vetar i grmljavina.

Podsetimo, Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na nestabilne vazdušne mase koje dolaze sa severozapadnog Balkana ka jugu i koje će usloviti pogoršanje vremena u centralnim i severnim krajevima Grčke danas i sutra. Očekuju se obilne kiše i grmljavina praćene brojnim i čestim munjama i lokalnim gradom.

Jaka munja izazvala požare na ostrvu Tasos

Jaka munja izazvala je danas dva požara na grčkom ostrvu Tasos, dan nakon što su vatrogasne snage ukrotile šumske požare izazvane jakim vetrovima na druga dva ostrva.

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište na dva fronta na ostrvu u severnom Egejskom moru 306 km severno od Atine, saopštila je vatrogasna brigada.

Šumski požari su poslednjih godina postali češći i razorniji u Grčkoj zbog klimatskih promena, a grčka Služba civilne zaštite upozorila je na još nestabilnije vreme u sredu i četvrtak, navodeći da se očekuju oluje sa velikom učestalošću grmljavina i gradom. Najviše će biti pogođene centralna i severna Grčka.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedelje na opasno leto sa šumskim požarima nakon dugotrajne suše i neuobičajeno jakih naleta vetra za ovu sezonu.

Prošle godine u šumskim požarima na severu zemlje poginulo je 20 ljudi, a 19.000 primorano je da napusti ostrvo Rodos.

Za rano lociranje požara, ova mediteranska zemlja sve više koristi dronove koji pomažu u nadgledanju šumskog zemljišta.

Oko 240 vatrogasaca iz zemalja uključujući Bugarsku, Maltu, Moldaviju i Rumuniju pojačaće grčke vatrogasne snage od jula do septembra, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite.