Koja vrsta ribe ima najviše hranljivih sastojaka

0
123

Američka fondacija za srce kaže da konzumiranje ribe sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina dva puta nedeljno može da dovede do boljeg kardiovaskularnog zdravlja.

Dok većina ljudi misli na tunjevinu i losos kao najzdravije vrste ribe, ona sa najviše hranljivih sastojaka je zapravo manja riba.

Profesor nutricionizma na Harvardu Kristofer Golden kaže da uključivanje manje ribe i školjki u ishranu može da pomogne u povećanju unosa omega-3 masnih kiselina, ali i cinka, gvožđa i vitamina B12.

Još jedna prednost konzumiranja ribe je da jedemo celu ribu, uključujući kožu i kosti, odnosno delove bogate kalcijumom i vitaminom D, prenosi Index.hr.

– Male ribe su najbolji izvor hranljivih materija – rekao je profesor Golden za CNBC.

On preporučuje haringe, skuše, sardine, inćune, a od školjki preporučuje dagnje, ostrige i Jakobove kapice ili Šen Žak školjke – veoma cenjene u svetu.

– Ako jedete manju ribu, unosite manje žive. Mnoge manje ribe i školjke se takođe mogu naći u konzervi, što ih čini pogodnim za skladištenje i jeftinijim od sveže ribe – rekao je Golden.

Profesor je istakao da sa sardinama ne možete da pogrešite.

– To je riba koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a dostupna je svima – zaključio je on.