četvrtak, septembar 19

Stara Pazova: pripremanje za participativno budžetiranje

0
201
konkurs za udruženja i crkve
Građani Sremske Mitrovice i opštine Ruma već uveliko imaju priliku da sami izaberu u šta će se ulagati njihov novac. Ostale sremske opštine pripremaju se za uvođenje participativnog budžetiranja.
To znači da su građani Sremske Mitrovice i Rume imali priliku da odlučuju na šta će se trošiti njihov novac . Kao da i na taj način time direktno učestvovali u kreiranju budžeta grada, odnosno opštine.
Opština Stara Pazova ove godine izdala je prvi Građanski vodič, Želi da na pristupačan i razumljiv način predstavi planove lokalne samouprave svojim građanima. Da odgovori na pitanja: kako nastaje budžet, kako se puni opštinska kasa i na šta se troši novac svih građana.
Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova naglasio je da je osnovna svrha ovog dokumenta da građanima pruže najvažnije informacije o planiranom budžetu za ovu godinu. Takođe i o okolnostima i odlukama kojima se opštinsko rukovodstvo vodilo prilikom njegovog sastavljanja.
„S obzirom na to da najveći deo novca stiže u budžet kroz naplatu poreza, naša je obaveza da njime raspolažemo u najboljem interesu zajednice. Da građanima predstavimo tačne i razumljive podatke. Nadamo se da je ovaj dokument, prvi put napravljen u Opštini Stara Pazova objasnio ključna pitanja i tako učinio budžet pristupačnijim i razumljivijim. Ova publikacija nastala je u okviru inicijative za veće uključivanje u budžetske konsultacije. Nadam da će i u narednim godinama građani biti spremni da se odazovu pozivu da zajedno planiramo razvoj naše opštine“, rekao je Radinović. Stara Pazova do sada nije primenjivala proces participativnog budžetiranja, ali opštinsko rukovodstvo je imalo sluha za potrebe građana, pa je tako za ovu godinu definisano 17 prioritetnih programa. Najveći deo sredstava namenjen je za organizaciju saobraćaja i putnu infrastrukturu, stanovanje i predškolsko obrazovanje.
Radinović objašnjava da je budžet staropazovačke opštine programski.
Ukupni planirani prihodi i primanja opštine Stara Pazova za 2018. godinu iznose 3.227.148.000 dinara. Od toga prihodi i primanja iz budžeta opštine iznose 2.699.946.000 dinara, a prihodi iz drugih izvora finansiranja iznose 527.202.000 dinara.
Proces participativnog budžetiranja u Staroj Pazovi biće primenjen ove godine. Članovi lokalne zajednice posredstvom mesnih zajednica odlučivati kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta u sledećoj godini. Da na ovakav način jaa sarađivanje sa lokalnom vlašću u donošenju odluka koje imaju uticaj na njihov život.
Izvor: RTV