Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

0
120
zastava Srbije

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je kao praznik ustanovljen 2020.godine. Izabran je septembar jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Odluku je donela vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Cilj uspostavljanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Praznik je ustanovljen 2020. godine a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana .

Aprila 2023. godine Vlada Srbije je usvojila Zaključak o upotrebi Državne i Narodne zastave kojim se naglašava pravo i mogućnost svih građana i pravnih lica da potpuno slobodno koriste, upotrebljavaju i ističu kako Državnu zastavu, tako i Narodnu zastavu Republike Srbije u svim prilikama za koje smatraju da su prigodne.

Dan zastave praznuje se u mnogim državama širom sveta. U zemljama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa da ser istakne zastava odgovarajućeg oblika na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.