Sunce, Mladeži i Hirurške Intervencije Leti . Intervju Dr Dejan Savić

0
356

Leto je period godine kada se mnogi raduju suncu, toplim danima i odmoru na otvorenom. Međutim, povećana izloženost sunčevim zracima nosi sa sobom niz izazova i rizika za našu kožu. Sunčevo zračenje može značajno uticati na zdravlje kože, izazivajući opekotine, ubrzano starenje i povećavajući rizik od razvoja raka kože. Takođe, postavlja se pitanje da li je operisanje tokom letnjih meseci mudra odluka, s obzirom na specifične uslove oporavka i uticaj toplote na rane. Poseban oprez je potreban kod ljudi sa mladežima, jer sunčevi zraci mogu izazvati promene koje potencijalno vode ka ozbiljnijim problemima. U ovom tekstu ćemo detaljno razmotriti kako sunce utiče na našu kožu, da li je leto pogodan period za hirurške zahvate i kako se mladeži ponašaju pod uticajem sunčevih zraka. Razgovarali smo da Dr Dejanom Savićem načelinikom odeljenja opšte hirurgije Opšte bolnice Sremska Mittovica.

Dr Dejan Savić specijalista opšte hirurgije

Vojvodina Info: Poštovani Dr Saviću, hvala vam što ste izdvojili vreme za ovaj intervju. Sa dolaskom leta, sunčevo zračenje postaje sve intenzivnije. Možete li nam reći kako to utiče na našu kožu?

Dr Dejan Savić: Hvala vama na pozivu. Letnje sunčevo zračenje može biti vrlo štetno za našu kožu. UV zračenje, posebno UVA i UVB zraci, može izazvati opekotine, ubrzano starenje kože, kao i dugotrajna oštećenja koja mogu dovesti do raka kože. Dok UVB zraci izazivaju opekotine i tamnjenje, UVA zraci prodiru dublje u kožu, izazivajući starenje i poremećaje pigmentacije poput pega i mrlja.

Vojvodina Info: Kakav je vaš savet u vezi sa izlaganjem suncu i kako to utiče na mladeže?

Dr Dejan Savić: Prekomerno izlaganje suncu može negativno uticati na mladeže, povećavajući rizik od melanoma, najagresivnijeg oblika raka kože. Važno je koristiti zaštitu od sunca, nositi odgovarajuću odeću i redovno pregledati mladeže. Većina mladeža je bezopasna, ali treba obratiti pažnju na sve promene u njihovom izgledu.

Vojvodina Info: Koje osobe su u najvećem riziku od razvoja melanoma?

Dr Dejan Savić: Osobe svetle puti, sa pegicama, svetlim očima i plavom ili crvenom kosom su u većem riziku. Takođe, oni koji lako dobijaju opekotine na suncu, kao i osobe sa čestim opekotinama iz detinjstva. Porodična istorija melanoma ili drugih vrsta raka kože takođe povećava rizik, kao i veliki broj mladeža, naročito nepravilnih ili nehomogeno prebojenih.

Vojvodina Info: Kako možemo prepoznati atipičan mladež i kada bi trebalo da se zabrinemo?

Dr Dejan Savić: Atipičan mladež se razlikuje po veličini, boji, izgledu i obliku. Obično je veći od 6 mm, višebojan, asimetričan sa isprekidanim ivicama. Ako primetite ovakve promene ili ako imate više od 100 mladeža, od kojih je bar jedan atipičan, trebalo bi da se obratite lekaru. Posebno je važno pratiti nove mladeže i one koji se nalaze na mestima stalne iritacije.

Vojvodina Info: Da li je bezbedno ići na hirurške intervencije leti?

Dr Dejan Savić: Leti treba biti oprezan sa hirurškim intervencijama zbog pojačanog sunčevog zračenja koje može negativno uticati na zarastanje rana i povećati rizik od postoperativnih komplikacija. Ako nije hitno, preporučujem odlaganje intervencija za period sa manjim intenzitetom sunca. Ako je intervencija neophodna, važno je strogo se pridržavati saveta lekara o zaštiti tretiranog područja od sunca i pravilnoj nezi rane.

Vojvodina Info: Koje su metode dijagnostikovanja melanoma?

Dr Dejan Savić: Samopregled, klinički pregled i dermoskopija su osnovne metode. Samopregled uključuje detaljno posmatranje kože ispred ogledala, dok klinički pregled podrazumeva konsultaciju sa lekarom koji koristi dermoskop za detaljniji pregled. Dermoskopija je neinvazivna, bezbolna metoda koja omogućava ranu dijagnozu melanoma.

Vojvodina Info: Možete li nam reći nešto više o hirurškom uklanjanju mladeža?

Dr Dejan Savić: Hirurška intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i traje do 20 minuta. Konci se uklanjaju posle sedam do 14 dana, a uzorak se šalje na patohistološku analizu. Radiotalasi se koriste za uklanjanje mladeža do 7 mm, estetskih mladeža i mladeža na mestima stalne iritacije.

Vojvodina Info: Hvala vam na ovim dragocenim informacijama, Dr Saviću. Imate li neku završnu poruku za naše čitaoce?

Dr Dejan Savić: Hvala vama. Najvažnije je rano otkrivanje i pravovremena hirurška terapija za povoljan ishod. Redovno pregledajte svoju kožu, koristite zaštitu od sunca i obratite se lekaru pri svakoj sumnjivoj promeni.

Vojvodina Info: Hvala još jednom, Dr Saviću.