Koliko ćemo posejati pšenice?

0
207

Loši rezultati u proizvodnji kukuruza a naročito soje doprinili su, da se ove jeseni, pšenica na naše oranice vraća na velika vrata. Procene su da će hlebno žito zauteti oko 650 000 hektara.

Nepožnjevena soja i značajan broj žitnih sejalica u oktobru , slika je koja odavno nije viđena u atrima Pivnica.Oba slučaja govore o nezapamćenoj suši koja je jasno pokazala koliko je važan udeo ozimih strnina u setvenoj strukturi. U poljima radna atmosfera , koristi se svaki sat lepog vremena kao bi se hlebno žito posejalo na vreme.

Na poljima OZZ „Ageronom“ poštuju se svi principi dobre poljoprivredne prakse. Iako se seje pšenica , visoka cena energenata nije omela podrivanje zemljišta , razbijen je plužni đon, potom je usledilo oranje i prohod setvospemača. Setvu konačno prate idealni vremenski uslovi, kakao agronomi kažu tvda posteljica a mek prekrivač.

Osim upotrebe deklarisanog semena, za dobar start, skupa đubriva naročito ove jeseni , trebalo bi primeniti na osnovu rezulzta ahrohemijske analize zemljišta.Stručnjaci napominju da je sa klimatskim promenama i pšenica postala zahtevna kultura, te da se bez bez primene pune agrotehnike namogu očekivati visoki prinosi.

(rtv.rs/Sonja Balaban) 

Za više vesti iz VOJVODINE