Zrenjanin će dobiti spomen-obeležje žrtvama Holokausta

SHARE
Foto: Zrenjanin.rs, Zvanična stranica grada

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kom će biti podignuto spomen-obeležje “Stolperstein – Kamen spoticanja”, u znak sećanja na žrtve Holokausta.

adsteam seo i izrada web sajta

Kako se navodi na sajtu grada, po uzoru na više evropskih zemalja, u kojima je postavljen veći broj takvih obeležja, u Zrenjaninu će “Kamen spoticanja” biti posvećen jevrejskim porodicama Elek, Ekštajn, Kunstler, Đarfaš i Ivanji i nalaziće se na pet lokacija u gradu, a kojima su živele te porodice.

Inicijativu za podizanje spomen-obeležja podnela je Jevrejska opština Zrenjanin, a saglasnost na predlog dalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Postavljanje na pločnike ima za cilj da se prolaznici, saginjanjem i čitanjem imena i teksta na kamenu, simbolično poklone žrtvama nacističkog terora.

Više od 1,200 Jevreja pogubljeno u nekoliko dana

Petrovgradski – zrenjaninski Jevreji doživeli su pogrom u prvoj ratnoj godini, kada je u samo jednom danu, 18. avgusta 1941. godine nestala gotovo celokupna tadašnja jevrejska populacija našeg grada. Više od 1200 Jevreja, uhapšenih prethodnih dana u Petrovgradu i okolini, i zatočenih u objektu nekadašnje kasarne, današnje Poljoprivredne škole, toga dana sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. Potom su šlepovima, Begejom, odvedeni u Beograd i zatvoreni u “Topovske šupe” i logor “Sajmište”, odakle su sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva.

adsteam seo i izrada web sajta